Zorgverzekeringsspanning

Zorgverzekeringsspanning: waar moet je op letten bij het vergelijken?

Vóór 12 november publiceren zorgverzekeraars hun polisvoorwaarden voor het volgende jaar. Dat betekent dat jij vanaf 12 november jouw huidige zorgverzekering kan gaan vergelijken met het aanbod van andere zorgverzekeraars. Maar waar moet je in zo’n geval op letten en waar moet je van tevoren over nadenken? Hieronder nemen we een paar belangrijke punten met je door zodat jij goed geïnformeerd via een zorgvergelijker online zorgverzekeringen kunt vergelijken.

Polissen

In Nederland zijn er vier soorten polissen: de restitutiepolis, de naturapolis, de budgetpolis en de combinatiepolis. Bij een restitutiepolis kun je zelf kiezen bij welke zorgverlener je geholpen wordt. Ook worden de kosten van de zorg dan bijna altijd vergoed door de verzekeraar. Met een naturapolis betaalt je verzekeraar alleen de volledige kosten wanneer je een zorgverlener bezoekt die afspraken heeft gemaakt met de verzekeraar. Dit is hetzelfde geval bij een budgetpolis, echter is daar het aanbod van zorgverleners een stuk kleiner. Tot slot, de combinatiepolis; hierbij kan je, afhankelijk van het soort zorg dat je nodig hebt, soms wel en soms niet zelf kiezen welke zorgverlener je wilt bezoeken.

Basisverzekering of aanvullende zorgverzekering?

Iedereen is verplicht een basisverzekering af te sluiten in Nederland, deze heeft een van de vier hierboven genoemde polissen als basis. Een basisverzekering dekt alle noodzakelijke zorgkosten zoals een bezoek aan de huisarts. Wanneer je extra zorgkosten maakt voor bijvoorbeeld een tandarts, bril, lenzen of fysio kan je ervoor kiezen een bijpassende aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Wat belangrijk is wanneer je kijkt of dat nodig is, zijn de kosten die je verwacht het komende jaar te maken vanwege deze extra zorg. Als deze meer zijn dan de extra kosten die je betaalt voor een aanvullende zorgverzekering, dan kan een aanvullende zorgverzekering een goede toevoeging zijn voor je.

Eigen risico

Iedereen heeft een verplicht eigen risico, deze bedraagt op dit moment €385,- en kan met treden van €100,- verhoogd worden tot uiterlijk €885,-. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de kosten per maand zullen zijn. Echter betekent dit wel dat je bij flinke zorgkosten meer geld kwijt zal zijn aan het betalen van je eigen risico. Hier geldt dezelfde regel als bij het besluiten of je een aanvullende verzekering nodig hebt. Verwacht je veel zorgkosten het komende jaar? Natuurlijk kan er een keer wat onverwachts gebeuren, dit kan je in deze afweging niet meenemen maar denk bijvoorbeeld wel over hoe vaak je normaliter naar de tandarts gaat en of je medicatie slikt die van je eigen risico af wordt getrokken.

Zelf vergelijken

Wanneer je hebt besloten waar je naar op zoek bent, kan je zelf online zorgverzekeringen vergelijken om zo de juiste keuze te maken. Vul eerst jouw gegevens in en gebruik daarna de filters van de zorgvergelijker om een overzicht te krijgen van de zorgverzekeringen die het beste aansluiten bij jouw wensen. Leg deze naast jouw huidige zorgverzekering en kijk welke zorgverzekering voor jou de beste match is.