Wel of geen elektrische rolstoel kopen

Wel of geen elektrische rolstoel kopen?

Mensen houden van de vrijheid om overal naar toe te kunnen gaan en activiteiten te ondernemen. Dit geldt ook voor mensen met een chronische aandoening, echter gaat dit bij deze mensen een stuk moeilijker. Een handbewogen rolstoel kan de oplossing bieden om meer te kunnen ondernemen. Echter vergt dit vee kracht van je bovenlichaam en kan dit leiden tot uitputting. In dit geval is een elektrische rolstoel aanschaffen wellicht een goed beslissing. Lees hieronder wat voor jou de beste optie is. Wel of geen elektrische rolstoel? Wij geven advies!

Verschillen tussen handbewogen en elektrische rolstoel

Het voordeel van een handbewogen rolstoel is dat deze vaak opvouwbaar is en daarnaast licht van gewicht. Ook is hij minder duur, wordt je als gebruiker fitter, gemakkelijker vervoerbaar en betrouwbaar.  Als het gaat om omvang en gewicht is een elektrische rolstoel minder veelzijdig, maar voor mensen met weinig armkracht is een elektrische rolstoel de beste keuze. Een elektrische rolstoel maakt het mogelijk dat je jezelf moeiteloos kunt voort bewegen. Het nadeel is dat elektrische modellen duurder zijn en onderhoudsgevoeliger zijn. De keuze tussen een elektrische en handbewogen rolstoel is afhankelijk van jouw gebruikerseisen.

Rolstoel met elektrische hulpaandrijvingen

Wanneer je nog niet toe bent aan een volledig elektrische rolstoel kan er ook gekozen worden voor een elektrische hulpaandrijving, waarbij de handbewogen rolstoel (deels) binnen een paar eenvoudige aanpassingen wordt omgetoverd tot een elektrisch model. Hierbij is het belangrijk om te bedenken waarvoor je ondersteuning nodig hebt. Zo heb je de keuze tussen hoepelondersteuning, duw- en remhulp en hulpaandrijving.

Juiste rolstoel kiezen

Het kiezen van een rolstoel is erg persoonlijk. Tegenwoordig heb je ruime keuze uit allerlei verschillende soorten en modellen rolstoelen. Om de keuze gemakkelijker te maken is het goed om te kijken naar de toekomst. Verwacht je in de toekomst niet meer in staat te zijn om voort te bewegen in een handbewogen rolstoel, dan kan je misschien beter nu al kiezen voor een elektrische rolstoel. Heb je nu moeite met een handbewogen rolstoel? Maar verwacht je steeds sterker en fitter te worden zodat je jezelf prima kunt voortbewegen in een handbewogen rolstoel? Vraag dan na bij de arts of fysio waar je behandeld wordt wat voor jou de beste optie is.