wat zeggen je ogen over je gezondheid

Wat zeggen je ogen over je gezondheid?

Je ogen zeggen meer over je levensstijl en gezondheid dan je waarschijnlijk denkt: ze zijn een goede indicator voor eventuele kwaaltjes. Sommige dingen kun je aan je ogen voelen, andere kun je alleen zien. Wij beschrijven hier enkele aandoeningen.

Allergie

Allergieën komen bij veel mensen voor. Je hebt dan meestal last van jeukende en tranende ogen. Waarschijnlijk heb je de neiging om in je ogen te wrijven, maar dat kun je beter niet doen. Dit zorgt er juist voor dat de irritatie toeneemt: door wrijven gaat je lichaam meer histamine aanmaken met toenemende jeuk als gevolg.

Diabetes

Door diabetes ga je minder duidelijk zien. De meeste mensen met suikerziekte hebben uiteindelijk een bril nodig. Bij diabetes is het belangrijk dat je precies de goede dosering medicijnen neemt, anders kan de sterkte die je nodig hebt erg wisselen.

Computerogen

Bij droge en vermoeide ogen kan het zijn dat je te veel naar je beeldscherm hebt gekeken. Die straalt blauw licht uit, wat schadelijk is voor je ogen. Een bril met een blauwlichtfilter kan uitkomst bieden. Zo’n computerbril is onder andere te verkrijgen bij Mister Spex. Lees voor meer informatie het artikel dat we over blauw licht hebben geschreven.

Fotofobie

Fotofobie is een aandoening waarbij je overgevoelig bent voor (fel) licht. Dit kan voorkomen in milde varianten, maar ook in ernstigere gevallen, zoals bij migraine. Dan kan je op bepaalde momenten geen enkele vorm van licht verdragen en veel hoofdpijn krijgen. Pas op: de hoofdpijn hoeft niet altijd migraine te zijn. Het kan ook een teken zijn van een ernstige hersenontsteking. Ga daarom bij de dokter langs als dit zich voor de eerste keer voordoet.

Scheurtje in netvlies

Scheurtjes in het netvlies herken je aan troebele vlekjes die je zicht blokkeren. Ze kunnen zelfs tot het loslaten van je een netvlies leiden. Een oogarts kan bepalen of het scheurtje risicovol is. Wanneer dat het geval is, moeten je ogen met laserapparatuur worden behandeld.

Hoornvliesontsteking

Een hoornvliesontsteking kenmerkt zich door een rood, pijnlijk en vaak tranend oog. Je kan er zelfs minder scherp door zien. Een hoornvliesontsteking kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een verwonding door een voorwerp, het dragen van contactlenzen, droge ogen, een infectie of een virus. Neem contact op met een arts om te bepalen of je behandeld moet worden.

Hoog cholesterol

Een witte ring rond je iris kan aangeven dat je een (te) hoog cholesterolgehalte hebt. Dit kan aangeboren zijn, maar komt vaak door ongezond te leven. Door het verbeteren van je levensstijl of gebruik van medicatie zal de witte kring wegtrekken.

Geelzucht

Heb je last van een gelige huid en kleur van het oogwit? Dan kan het zijn dat je last hebt van geelzucht. Deze aandoening komt vrijwel altijd door problemen met je lever. Bij een onschuldige vorm van geelzucht is behandeling vaak niet nodig, maar het kan ook op iets ernstigs wijzen. Laat je daarom altijd door een arts controleren als je vermoedt dat je dit hebt.

Controle kan nooit kwaad

Het is verstandig om je ogen van tijd tot tijd te laten controleren door een oogarts; ogen kunnen ook dingen over je gezondheid vertellen waar je zelf niks van merkt of ziet. Zo kan een oogarts bijvoorbeeld aan je ogen zien of je een hoge bloeddruk hebt, waardoor je netvlies kan beschadigen. Dit kun je beter voorkomen, voordat het niet meer te genezen is. Op oogartsen.nl vind je nog veel meer informatie over oogaandoeningen.