Wat te doen tegen kiespijn? 10 tips!

Wat te doen tegen kiespijn? 10 tips!

Tandpijn wordt door veel mensen als een vervelende pijn ervaren. De pijn is in de meeste gevallen zeurend aanwezig en soms is er sprake van felle, stekende pijnscheuten. De pijn kan ontstaan bij bijten en tikken, maar ook bij het eten van warme of kouden maaltijden.  Er zijn een aantal huis tuin en keukenmiddeltjes die je kan gebruiken om acute of zeurende tandpijn te verlichten.

Allereerst is het goed om na te gaan waar de pijn vandaan komt. Bij felle pijn kan het gaan om een geïrriteerde tandzenuw. Daarnaast is tandbederf vaak de oorzaak van acute pijn aan het gebit. Door dit verschijnsel wordt de tandzenuw geprikkeld en die veroorzaakt de pijn die je voelt. Ook beschadigingen aan de kaak, de mond of een tand kunnen pijnlijk aanvoelen. Een andere oorzaak van pijn aan het gebit is een abces.

Naast deze oorzaken kan ook tanderosie klachten geven. Bij dit verschijnsel wordt het tandglazuur dunner en krijg je pijn. Bij kinderen is het doorkomen van tanden vaak de reden voor tandpijn. Dit geldt bij adolescenten ook voor het doorkomen van de verstandskiezen. Bij pijn is het altijd verstandig om de tandarts te raadplegen. Zeker als er sprake is van een abces.

Wanneer je niet meteen terecht kan bij de tandarts, kan je een aantal maatregelen nemen om de pijn in je gebit te verzachten.

10 dingen om te doen tegen kiespijn

  1. Paracetamol

Het klinkt misschien een beetje als een open deur, maar het innemen van een paracetamol werkt tegen kiespijn. Niet alleen wordt de pijn verzacht, maar de ontsteking wordt door dit middel ook geremd.

  1. Kruidnagel

Wie last heeft van tandpijn kan baat hebben bij het kauwen op een kruidnagel. Door deze specerij wordt de zenuw van de tand tijdelijk verdoofd. Hierdoor zal je minder pijn ervaren.

  1. Alcohol

Het is niet verstandig om alcohol te nemen terwijl je last hebt van een ontsteking. Wel kan je minder pijn ervaren door de tand lichtjes te deppen met alcohol. Dit geeft een verdovend effect.

  1. Knoflook

Soms kan het helpen om een teentje knoflook tegen de tand te houden.

  1. Koud kompres

Wanneer je last hebt van een zwelling in de mond, kan een koud kompres helpen. Houd het kompres aan de buitenkant van de wang tegen de zwelling aan.

  1. Koud

Drink koud water of neem een ijsje.

  1. Warm

Maak gebruik van een zelfgemaakte, warme mondspoeling met zout water.

  1. Flossen

Flos de tanden wanneer er voedsel tussen de tanden blijft zitten.

  1. Tandenpoetsen

Het kan helpen om de pijnlijke plek goed te poetsen met een tandenborstel.

  1. Wrijven

Bij baby’s kan het helpen om lichtjes over het tandvlees te wrijven.