Het 16/8 dieet is een vorm van intermittent fasting. Wat intermittent fasting is en waarom de 16/8 vorm zo populair is, ga je in dit artikel te weten komen.
Wat is intermittent fasting?
Intermittent fasting wordt omschreven als dieet terwijl het dit strikt genomen eigenlijk helemaal niet is. Een dieet schrijft namelijk voor wat je wel en niet mag eten. Bij intermittent fasting wordt dit niet voorgeschreven. Je mag eten wat en hoeveel je wilt. De enige restrictie die je hebt is wanneer je mag eten. Perioden van vasten worden afgewisseld met perioden waarin je mag eten.
Het voordeel van intermittent fasting is dat je dus gewoon kunt blijven eten wat je lekker vindt. Een nadeel is dat je niet altijd kan eten en soms zal moeten leren omgaan met de honger. Het is bij intermittent fasting de bedoeling dat de uren die je niet eet een aaneengesloten periode is.
Het is bij intermittent fasting de bedoeling dat je een periode van minimaal 12 uur helemaal niets eet. Deze lange periode is nodig om ervoor te zorgen dat je koolhydraatreserves uitgeput raken. Op deze manier wordt je lichaam de vetverbrandingsstand in gedwongen.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn de voorkeursbrandstof voor ons lichaam. Ze worden in de maag en dunne darm omgezet in glucose. Via het bloed wordt de glucose aan de cellen afgegeven, waar het wordt opgeslagen in de vorm van glycogeen. De hoeveelheid glycogeen die ons lichaam kan opslaan is echter maar beperkt. Als we ons niet inspannen dan zal de voorraad na 12 uur uitgeput beginnen te raken. Indien we gaan sporten dan is deze voorraad nog sneller leeg.
Zodra er geen glycogeen (koolhydraten) meer zijn schakelt het lichaam over op het verbranden van vetten en eiwitten. Het verbranden van vetten is precies de bedoeling indien je gewicht wilt kwijt raken. Met intermittent fasting wordt er minimaal 12 uur niets gegeten zodat het lichaam op de vetverbranding over gaat.
12 uur niets eten klinkt misschien als erg lang maar als je beseft dat de periode waarin je slaapt meegeteld mag worden, dan valt het te overzien. Omdat de vetverbranding pas na 12 uur opgang komt is het goed om het eten nog even uit te stellen. Door het eten nog even uit te stellen pak je nog even een paar goede uren van vetverbranding mee. Uit dit idee is het 8 uur dieet ontstaan; in een periode van 24 uur zijn er 8 aaneengesloten uren waarin je mag eten en 16 uur waarin je niets eet.
Drinken
Intermittent fasting is een enorm effectieve manier van afvallen. Dit komt door het positieve effect op de hormoonhuishouding. Door te vasten stijgt het menselijk groeihormoon. Dit hormoon helpt bij het verliezen van lichaamsvet. Het menselijk groeihormoon is daarnaast betrokken bij de aanmaak van spiermassa, wat intermittent fasting populair maakt onder krachtsporters.
Een ander hormoon wat belangrijk is bij het afvalproces is insuline. Insuline zorgt ervoor dat het glucose uit het bloed kan worden opgenomen. Een minder leuke eigenschap van insuline is dat het de opslag van vet bevordert. Wil je afvallen dan is het daarom zaak om de insulinespiegel zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door te vasten. Omdat intermittent fasting de insulinespiegel verlaagt wordt het afvallen makkelijk omdat het lichaam instaat zal zijn vet te verbranden.
Het is daarom bij intermittent fasting toegestaan om te drinken, mits de bloedsuikerspiegel niet wordt verhoogd. Indien je bijvoorbeeld koffie of thee met suiker drinkt dat zal dit de bloedsuikerspiegel verhogen. Deze verhoging zorgt voor de aanmaak van insuline waarmee het positieve effect van het vasten ongedaan wordt gemaakt. Het drinken moeten daarom beperkt blijven tot suikervrije dranken. Het beste wordt water, groene thee of zwarte koffie gedronken. Met suikervrije frisdrank moet worden opgepast, bepaalde zoetstoffen kunnen een verhoging van de insulinespiegel uitlokken.
Vetten verhogen de insulinespiegel niet. Er wordt daarom soms ook bulletkoffie gedronken tijdens een 8 uur dieet. Dit is koffie waarin een lepel kokosolie is opgelost. Kokosolie is een middellange keten vetzuur wat rechtstreeks naar lever gaat waar het wordt omgezet in energie. Dit kan je net even het beetje energie geven wat je nodig hebt om het vol te houden tot de volgende maaltijd.
Wanneer vasten?
Met het 8 uurs dieet mag je zelf bepalen wanneer je vast. Het slimst is natuurlijk om de nacht mee te nemen in de periode van de 16 vasten uren. Sommige mensen kiezen ervoor om na 20 uur in de avond niets meer te eten. De volgende maaltijd mag dan de volgende dag om 12 uur genuttigd worden. Andere optie is om bij het opstaan wel te eten, bijvoorbeeld om 8 uur in de morgen. De laatste maaltijd mag dan om 16 uur in de middag gegeten worden. Het is maar net waar je je prettig bij voelt en wat het beste in je dagschema past. Enige voorwaarde is dat je in iedere 24 uur een periode van 16 aaneengesloten uren hebt waarin je niets eet.
Een clean 8 uur dieet?
Het 8 uur dieet schrijft niet voor wat je eet maar wanneer je eet. Om sneller je doelstellingen te behalen kan je ook gaan letten op wat je eet. Je zult begrijpen dat het 8 uur dieet wat gebaseerd is op pizza’s en andere fastfoods niet zo efficiënt zal zijn (al is dat op zijn tijd prima). Veel mensen kiezen daarom voor een clean 8 uur dieet. Clean wil zeggen dat er zoveel mogelijk onbewerkt voedsel wordt gegeten en bewerkte voedingsmiddelen worden vermeden. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Dit zorgt voor een piek in de aanmaak van insuline wat het hormoon is wat we door middel van intermittent fasting juist zo laag mogelijk proberen te houden.