Wat is de ziekte van Wegener

Wat is de ziekte van Wegener?

De ziekte van Wegener wordt ook wel Granulomatose met Polyangiitis (GPA) genoemd. Het is een zeldzame, chronische auto-immuunziekte waarbij verschillende organen en het zenuwstelsel worden aangetast. Bij een auto-immuunziekte maakt het lichaam onnodig antistoffen tegen eigen weefsel. Het is niet bekend waarom dit gebeurd. Er is geen behandeling voor deze ziekte, maar met medicijnen zijn de symptomen te onderdrukken.

Patiënten met de ziekte van Wegener, hebben vaak uiteenlopende klachten. Er is vaak sprake van infecties of ontstekingen in de luchtpijp, longen, neus, maag, darmen en de nieren. Ook klachten in andere organen kunnen voorkomen. Symptomen die vaak voorkomen bij patiënten zijn gewrichtspijn, vermoeidheid en het verliezen van gewicht zonder aanwijsbare oorzaak. Daarnaast kunnen patiënten last hebben van koorts, zweren op het lichaam, kortademigheid en bloedneuzen.

Symptomen

Wie last heeft van een van de symptomen, kan het beste contact opnemen met de huisarts. Een arts kan de oorzaak van de symptomen onderzoeken en de ziekte van Wegener eventueel uitsluiten. Hij of zij zal je eventueel doorverwijzen naar een internist voor verder onderzoek. De diagnose wordt vaak gesteld op basis van bloed- of urineonderzoek. Ook een röntgenfoto of biopsie kunnen uitsluitsel bieden.

Diagnose

Bij een auto-immuunziekte valt het lichaam zichzelf als het ware aan en maakt het antistoffen tegen het eigen weefsel aan. Het is daarom ook mogelijk om een ANCA-test uit te voeren. In dat geval wordt bekeken welke antistoffen in het bloed voorkomen. Ondanks de mogelijkheden om de ziekte te diagnosticeren, wordt het vaak over het hoofd gezien door artsen. De symptomen wijzen vaak in een andere richting en het is een zeer zeldzame ziekte. Artsen denken daardoor vaak niet in de richting van deze auto-immuunziekte.

Behandeling

Toch is het belangrijk dat de ziekte op tijd gesignaleerd wordt en te behandelen met de juiste medicatie. In een verder stadium van de ziekte kunnen organen worden aangetast. De ontstekingen in het lichaam kunnen blijvende schade aanrichten. Ondanks het feit dat de ziekte niet te genezen is, maakt het gebruik van medicijnen de ziekte draaglijker. Daarnaast beperkt het de schade die het lichaam oploopt. Door gebruik te maken van ontstekingsremmers, worden ontstekingen onderdrukt.

Prednison

De arts schrijft soms ook een Prednison stootkuur voor bij de ziekte van Wegener. Dit medicijn kan ervoor zorgen dat de ziekte in sluimerstand komt. Je hebt er dan nog wel last van, maar de symptomen zijn aanzienlijk minder en beter te onderdrukken. Dat houdt in dat ook Prednison de ziekte van Wegener niet kan genezen.