Wat iedereen moet weten over fysiotherapie

Wat iedereen moet weten over fysiotherapie

Het menselijk lichaam bestaat uit een groot geheel van spieren, botten en gewrichten. Het wordt vaak als vanzelfsprekend gezien dat alles werkt en dat je kan lopen, werken en sporten. Pas als je ergens klachten krijgt, merk je dat sommige van deze bewegingen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn als eerst het geval leek. Als dagelijkse activiteiten zoals aankleden of lopen opeens klachten en pijn veroorzaken kan een fysiotherapeut een oplossing bieden.

Behandeling

Fysiotherapie, ook wel kinesitherapie genoemd, is een paramedisch beroep dat gericht is op het bewegingsapparaat van de mens en de behandeling hiervan. Je kan bij fysiotherapeut Helmond terecht voor klachten die voorkomen in het dagelijks leven, maar ook om de verergering van deze klachten te voorkomen.

Het begin van de behandeling bij een fysiotherapeut start altijd met een intake gesprek en een lichamelijk onderzoek. Door middel van vragen te stellen en testen uit te voeren krijgt de fysiotherapeut een duidelijk en zo volledig mogelijk beeld van de klachten en de mogelijke oorzaak hiervan. Nadat dit is uitgevoerd, zal de therapeut in overleg een behandelplan opstellen. Een belangrijk onderdeel van dit behandelplan is de oefentherapie, die bedoeld is om de soepelheid en bewegingsvrijheid van gewrichten te verbeteren en de spierkracht te vergroten. Fysiotherapeuten maken ook regelmatig gebruik van kinesiologie tape. Deze behandelmethode die valt binnen het medical taping concept. Door gebruik te maken van deze elastische tape soorten kan de fysiotherapeut er voor zorgen dat het herstel versneld.

Soorten oefentherapie

Oefentherapie kan uitgevoerd worden door middel van een breed scala van oefeningen en opdrachten, die samen met de therapeut of thuis uitgevoerd kunnen worden. De patiënt is hierbij verantwoordelijk voor zijn eigen behandeling en het uiteindelijke resultaat. Door zelfstanding veel te oefenen kan een maximaal resultaat behaald worden, en de fysiotherapeut speelt hierbij alleen een ondersteunende rol.

Het belangrijkste doel van de therapie is om het functioneren van het lichaam te verbeteren en op pijn te verminderen.  Andere doelen zijn bijvoorbeeld om een beter evenwicht te krijgen, spieren te leren ontspannen en weer vertrouwen te krijgen in het eigen lichaam bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen.

Aanvullende begeleiding

Naast oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van andere behandelingen, zoals massage.

Niet alleen de therapie en de oefeningen zijn van belang voor de behandeling bij een fysiotherapeut, maar ook advies en voorlichting spelen een grote rol om in de toekomst problemen te voorkomen.