Wat doet een manueel therapeut

Wat doet een manueel therapeut?

Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan de gewrichten in armen en benen en met klachten aan de wervelkolom. Een manueel therapeut bekijkt de manier waarop mensen bewegen en zorgen door het behandelen dat de gewrichten beter werken. Het doel achter manuele therapie is dat bewegen (weer) soepeler gaat en de pijn afneemt. Manueel therapeuten hebben na een fysiotherapie studie nog een vervolgopleiding van drie jaar gedaan om zich te specialiseren in manuele therapie.

Bij welke klachten manuele therapie?

  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Lage rugklachten met eventueel uitstralende pijn naar de benen en voeten
  • Hoge rugklachten met eventueel pijn in de ribben en borst
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling in de handen en armen
  • Hoofd- en nekpijn doordat het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Heupklachten, zoals artrose
  • Kaakklachten

Eerste afspraak bij de manueel therapeut

Je eerste afspraak bij de manueel therapeut bestaat meestal uit twee onderdelen, namelijk een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. De manueel therapeut stelt in het gesprek vragen over de klachten. Als de klachten duidelijk zijn dan wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek beoordeelt en onderzoekt de therapeut de houding en bewegingen. Ook wordt de gewrichten goed onderzocht. Tijdens de eerste afspraak worden de oorzaken van de klachten vastgesteld, zodat ingeschat kan worden of manuele therapie voor jou effectief is. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld en wordt er een vervolgafspraak gemaakt.

Hoe wordt manuele therapie uitgevoerd?

Veel mensen denken bij manuele therapie aan het “kraken” van botten. Met het “kraken” worden er snelle correcties van een gewricht uitgevoerd. De krak die je kunt horen, komt meestal doordat er gas uit de gewrichten ontsnapt. De krak wil niet zeggen dat de klachten direct over zijn of verminderen. Er zijn meerdere behandelingen nodig om de gewrichten goed te corrigeren. Manuele therapeuten beheersen ook meerdere technieken waarbij niet gekraakt wordt. Het doel van manuele therapie is niet het kraken van de gewrichten, maar het stabieler maken van de gewrichten of deze soepeler te laten bewegen.

Ben je op zoek naar een goede fysiotherapeut die gespecialiseerd is in manuele therapie? Dan adviseren wij deze Praktijk de Ruwaard voor fysiotherapie in Oss (Noord-Brabant).