Wanneer moet ik een arbodienst inschakelen

Wanneer moet ik een arbodienst inschakelen?

Ziekmeldingen. Elk bedrijf met personeel krijgt er regelmatig mee te maken. Korte ziekmeldingen van één of enkele dagen zijn nog te doen, maar als je te maken krijgt met een langdurig zieke werknemer komt er een arbodienst bij kijken. Er moet een arbeidsdeskundig onderzoek uitgevoerd worden. De zieke werknemer wordt bij een arbodienst begeleid en er wordt voor beide partijen een plan van aanpak gemaakt.

Wanneer een arbodienst inschakelen?

Iedere werkgever is verplicht om een contract te hebben met een gecertificeerde arbodienst of zelfstandig geregisseerde bedrijfsarts. Bij het aannemen van personeel binnen een organisatie moet er dus verplicht een contract afgesloten worden.

De arbodienst of bedrijfsarts dient ingeschakeld te worden op het moment dat langdurig ziekteverzuim wordt verwacht. Wettelijk is verplicht dat de bedrijfsarts in de zesde ziekteweek met de zieke werknemer contact opneemt. Voor werkgevers is het verstandig om op de eerste ziektedag van een werknemer al contact op te nemen met de arbodienst of bedrijfsarts.

Waarvoor een arbodienst inschakelen?

Een arbodienst is zeer breed inzetbaar. Vaak zijn er meerdere expertises in huis als het gaat om arbeidsdeskundigheid. Naast het begeleiden van zieke werknemers kan een arbodienst ook ingeschakeld worden voor het opstellen van een verzuim preventieplan, arbeidsdeskundig onderzoek of een verzuim analyse. Daarnaast kan een arbodienst ook voor periodieke gezondheidskeuringen en aanstellingskeuringen ingeschakeld worden. Een goede arbodienst kan dus ook een verzuimbegeleiding traject of re-integratieproject verzorgen.

Verschil tussen een arboarts en bedrijfsarts

Een bedrijfsarts heeft een extra opleiding gedaan, terwijl een arboarts een basisopleiding heeft gedaan. De extra opleiding op het gebied van arbeid en gezondheid die een bedrijfsarts gevolgd moet hebben duurt vier jaar. Bedrijfsarts is een wettelijk beschermde titel, waardoor zij moeten deelnemen aan visitaties door de beroepsvereniging (NVAB) en verplichte nascholing. Als ondernemer mag je zelf bepalen welk type arts je inschakelt.