wanneer borstkolf

Wanneer heb ik een borstkolf nodig?

Je kan natuurlijk niet altijd in de buurt van je baby zijn voor het geven van borstvoeding. Wil je een avondje uit? Of ga je weer aan het werk? Dan is kolven een goede oplossing. Je kan overal kolven om te voorkomen dat moedermelk niet verloren gaat en je baby kan altijd de afgekolfde moedermelk drinken. Lees in dit artikel wat een borstkolf is, wanneer je er een nodig hebt en welk type voor jou geschikt is.

Wat is een borstkolf?

Een borstkolf bootst het zuigen van een baby na, waardoor je lichaam melk aanmaakt en de borstvoeding gestimuleerd wordt. Ook blijft de melkproductie goed op gang met een borstkolf.

Wanneer een borstkolf gebruiken?

  1. Je baby heeft niet genoeg zuigkracht. Sommige baby’s hebben niet voldoende zuigkracht om melk uit de borst te drinken. Met een borstkolf kan je in deze situatie de borstmelk afkolven, zodat je baby dit vervolgens uit een flesje kan drinken.
  2. Borstvoeding komt of blijft niet goed op gang. Het kan voorkomen dat je lichaam even hulp nodig heeft om de melkproductie op gang te brengen om toch borstvoeding te geven. Regelmatig een borstkolf gebruiken geeft je lichaam het teken dat het borstvoeding moet geven, waardoor je lichaam vanzelf meer melk gaat produceren.
  3. Je wilt borstvoeding geven, maar bent niet altijd in de buurt van je baby. Je kan niet altijd in de buurt zijn om je baby te voeden. Door een borstkolf te gebruiken bouw je een voorraad op, zodat ook je partner jullie baby moedermelk kan geven door middel van een fles.
  4. Stuwing verminderen. Het kan zijn dat je geen borstvoeding (meer) wilt geven, maar de melkproductie wel op gang blijft. Dit kan pijnlijke en opgezwollen borsten veroorzaken. Dit wordt ook wel stuwing genoemd. Een borstkolf gebruiken vermindert de druk.

Welke borstkolf is voor mij geschikt?

Een elektrische borstkolf werkt door middel van een motortje die de borstschelp vacuüm trekt. De zuigkracht is sterker dan bij een handmatige borstkolf en is in verschillende sterktes in te stellen. Er zijn modellen met een enkel of dubbel opzetstuk. Een dubbel opzetstuk zorgt ervoor dat je beide borsten tegelijk kunt kolven. Dat bespaart je een hoop tijd. Bekijk de best verkocht borstkolven op BeschuitMetMuisjes.nl. Elektrische borstkolven zijn geschikt voor als de borstvoeding moeilijk op gang komt en je deze wilt stimuleren. Of als je snel en efficiënt een voorraad wilt opbouwen.

Bij een handborstkolf werkt het vacuüm zuigen handmatig. De handmatige borstkolf bestaat uit een opzetstuk met flesje eraan en met een pompje. Door herhaaldelijk in dit pompje te knijpen gaat de kolf werken. De zuigkracht is minder krachtig als bij een elektrische borstkolf.