Waarom je van krachtsport gezonder wordt

Waarom je van krachtsport gezonder wordt

Een gezond lichaam is een fit lichaam. Maar hoe wordt je fit en gezond. Door it en gezond zijn is iets dat ons dagelijks bezig houdt. Maar hoe doe je dat en wat als je op vakantie gaat. Was je net weer gestart met sporten, wil je ook graag op vakantie. En laat die twee nu prima samen gaan.

Krachttraining is niet alleen voor bodybuilders of voor mannen. En krachttraining is ook niet persé alleen mogelijk in de sportschool. Krachttraining kun je gewoon ook thuis doen en zelfs op vakantie op het strand.

Wat is krachttraining eigenlijk?

Laten we je eerst uitleggen waarom krachttraining zo gezond is. Met krachttraining maak je je spieren sterker. Krachttraining is in feite weerstandstraining die er voor zorgt dat jouw spieren stevigere en sterker worden. En die sterkere spieren zorgen ervoor dat alles veel makkelijker gaat. Denk aan dagelijkse dingen zoals de hond uit laten, iets tillen of boodschappen doen.

Naast dat je spieren krachtiger worden, krijg je dus ook meer spiermassa. En die extra spiermassa zorgt er voor dat je een hogere vetverbranding krijgt. Want spieren hebben nou eenmaal voeding nodig, en die halen ze gewoon uit jouw lichaam.

Combineer je krachttraining met een hoger uithoudingsvermogen, dan merk je nog beter dat alles wat je wil doen, veel makkelijker gaat. Dat resulteert vaak in dat ook sporten nog eenvoudiger is.

Wat heb je nodig voor krachttraining?

Krachttraining hoeft je niet persé in sportschool te beoefenen. Wat je nodig hebt, is een beetje afhankelijk van wat voor soort oefeningen je wil gaan doen. Je kan daar bij denken aan oefeningen die je eerst doet zonder gewichten en daarna met gewichten. Kniebuigingen, lunges, push-ups of pull-ups lenen zich er bijvoorbeeld prima voor. Je kan denken aan trainen met dumbbells of kettlebells maar ook halters met halterschijven.

Wat belangrijk is voor krachttraining is dat je zorgt dat intensiteit hoog is en het aantal herhalingen laag. Heb je nog niet eerder met gewichten getraind, start dan niet te fanatiek maar bouw liever op. Een goed uitgangspunt is dat als je bij eerste set oefeningen met gewichten vrij eenvoudig kunt halen. De sets daarna (twee en drie) mogen dan moeizamer gaan. Gaan alle drie de sets je eenvoudig af, dan is het verstandig het gewicht te verhogen. Door goed op te schrijven hoeveel sets je van een oefening je hebt gedaan en het gewicht dat je gebruikt hebt, weer je de volgende keer direct of je moet verhogen of nog even vol moet houden.

Uithoudingsvermogen vergroten

De combinatie van kracht en uithouding geeft je een fit gevoel. Door bijvoorbeeld hardlopen kun je je uithoudingsvermogen trainen. Je begint met een paar minuten rennen gevolgd door een paar minuten gewoon lopen of rusten en dit blijf je herhalen.

Ga je op vakantie, neem dan als dat kan bijvoorbeeld bumper plates mee. Hiermee kun je leuke parcours opzetten op het strand. Maak een soort van estafetteloop. Zo train je sprintjes. Combineer je dat met gewichten, dan wordt het vanzelf intensiever. Een parcours kan je ook afwisselen met door zand en een deel door zee te lopen. Of combineer voor de gevorderde een stukje door de duinen. Anderen vragen om mee te doen, maakt de pret natuurlijk nog groter. En na een paar dagen stil zitten, zijn de sportievelingen daar vast wel voor in.