gezond gewicht

Waarom een gezond gewicht zo belangrijk is

Veel mensen willen afvallen om cosmetische redenen. Overgewicht is echter ook slecht voor de gezondheid en een goede gezondheid is dan ook zeker een argument om te zorgen voor een goed gewicht.

Wat is een gezond gewicht?

Een gezond gewicht is voor iedereen weer anders. Het hangt namelijk van veel factoren af. Deze zijn je lengte, je geslacht en je leeftijd. De belangrijkste factor is je lengte, als je langer bent dan mag je uiteraard meer wegen. Om te bepalen of je niet te zwaar bent wordt gekeken naar de verhouding tussen je lengte en gewicht. Dit wordt de BMI genoemd wat staat voor de Body Mass Index. Of je een gezond gewicht hebt is te berekenen aan de hand van deze calculator.

Overgewicht is niet gezond maar als je te licht bent dan is dit ook niet gezond.

Waarom is overgewicht gevaarlijk?

Overgewicht vergroot de kans op chronische ziekten en vroegtijdige sterfte. Veel voorkomende gezondheidsproblemen van overgewicht zijn hart- en vaatziekten, diabetes type 2, galstenen, een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol en bepaalde vormen van kanker.

Andere problemen van overgewicht zijn slijtage van de gewrichten en een slaapapneu. Ook kunnen er problemen optreden met de vruchtbaarheid, bij zowel vrouwen als mannen.

Overgewicht heeft ook invloed op onze mentale gezondheid. Zo hebben mensen met overgewicht vaker last van een depressie, burn-out of angsten.

Waarom is ondergewicht gevaarlijk?

Ondergewicht is in de meeste gevallen het gevolg van onvoldoende eten. Het gevaar hiervan is dat er tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen ontstaan. Hierdoor wordt het risico op gebrekziekten groter en raakt het immuunsysteem verzwakt. Eén van de eerste symptomen van ondervoeding is vermoeidheid. Door ondervoeding zal het lichaam ook de spieren gaan inzetten als brandstof. Hierdoor treed spierzwakte op en wordt de kans op botbreuken en blessures groter.

Hoe behaal je een gezond gewicht?

Ben je te licht dan zal je meer moeten eten. Het is daarbij verstandig om oog te hebben wat je eet. Om aan te komen zal je meer calorieën moeten eten dan je lichaam verbrand. Om op een gezonde manier aan te komen zal je calorieën moeten eten die je lichaam voorzien van voedingsstoffen. Voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten, spoorelementen, vetzuren en aminozuren. Met name aminozuren zijn belangrijk als je ondergewicht hebt. Deze zorgen ervoor dat je spieren sterker kunnen worden en dat je lichaam de hormonen kan aanmaken die nodig zijn om in goede gezondheid te raken.

Heb je overgewicht dan zal je moeten afvallen tot een gezond gewicht. Bij een BMI tussen de 18.5 en 24.9 heb je een gezond gewicht. Met behulp van een BMI calculator kan je bepalen wat je, bij jouw lengte, moet wegen om tot een BMI van 24,9 of lager te komen.

Als je veel moet afvallen dan kan je het beste een dieet volgen. Kies daarbij een dieet waarbij je niet je gezondheid op het spel zet. Diëten die slecht voor de gezondheid beloven dat je in korte tijd veel zult afvallen. Snel afvallen kan alleen maar door een groot calorietekort te creëren. Door een groot calorietekort krijg je tekorten aan voedingsstoffen omdat je nog maar zo weinig mag eten. Hierdoor zijn dergelijke diëten gevaarlijk voor de gezondheid. Een ander nadeel van dergelijke crash diëten is het jojo-effect. Het jojo-effect treed op als je een dieet hebt gevolgd met een grote calorierestrictie. Door het grote calorietekort schakelt je lichaam over op de spaarstand. Na het dieet zal je je oude eetgewoonten weer oppakken. Omdat het lichaam dan nog in spaarstand is krijg je een calorieoverschot waardoor je snel weer zult aankomen. Diëten waarmee je verantwoord kunt afvallen zijn diëten waarbij je geleidelijk afvalt. Een halve kilo tot maximaal 2 kilo per week afvallen kan je zien als verantwoord. Het koolhydraatarme dieet is een dieetvorm waarbij dit kan. Je zult dan ook veel groenten moeten eten zodat je lichaam gezond blijft.

Hoef je niet meer dan 10 kilo af te vallen dan kan je dit ook doen zonder dieet. Je kunt meer gaan bewegen of gezonder gaan eten. Idealiter doe je beide. Dit is goed voor je gezondheid en je zult snel een gezond gewicht behalen.

Een belangrijk voordeel van een gezondere leefstijl is dat het makkelijk zal worden om een gezond gewicht vast te houden. Als je leefstijl gezond is dan behoren diëten tot het verleden. Je zult heel het jaar rond altijd een gezond gewicht hebben.

Wil je afvallen door gezonder te gaan eten dan kan je al veel bereiken met het type koolhydraten wat je eet. Koolhydraten worden omgezet in glucose en geven ons lichaam energie. Via de dunne darm komt glucose in de bloedbaan terecht. Insuline zorgt er vervolgens voor dat glucose wordt opgenomen door de lichaamscellen. Insuline zorgt echter ook voor de opslag van vet. Om af te vallen en een gezond gewicht te behouden is het daarom goed om de bloedsuikerspiegel stabiel en laag te houden. Hierdoor zal ook de insuline laag blijven waardoor het lichaam geen vet meer zal opslaan.

De hoeveelheid koolhydraten die we eten heeft effect op de stijging van de bloedsuikerspiegel maar ook het type koolhydraten wat we eten. Bepaalde voedingsmiddelen worden sneller afgebroken tot glucose waardoor ze de bloedsuikerspiegel sneller laten stijgen. Hierdoor zal er meer insuline aangemaakt worden. Voor een gezonde leefstijl eet je daarom koolhydraten die langzaam tot glucose worden afgebroken en vermijd je de koolhydraten die de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. De koolhydraatbronnen die je daarom zoveel mogelijk moet vermijden zijn snoep, frisdrank, chips, snacks, wit en bruin brood, ontbijtgranen, pasta en witte rijst. In plaats hiervan kan je voedingsmiddelen eten die je langzame koolhydraten geven. Deze zijn volkoren brood, havermout, volkoren pasta, quinoa, noten, groenten en peulvruchten.