aanschaf hoortoestel

Waar moet je op letten bij aanschaf van een hoortoestel?

Bij het aanschaffen van je eerste hoortoestel komt enorm veel kijken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een afspraak bij de audicien, een gehoortest, het kiezen van een hoortoestel, de kosten, en de vergoeding. Kortom, er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden bij aanschaf van een hoortoestel. Wil je precies weten waarop je moet letten om het juiste hoortoestel aan te schaffen? In dit artikel geven we handige tips en advies!

Gehoortest bij de audicien

De zoektocht naar een hoortoestel begint allemaal met een gehoortest bij de audicien. Bijvoorbeeld bij Schoonenberg. Een goed hoortoestel is essentieel om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Het is handig om voorafgaand aan je bezoek na te denken over de klachten die je ervaart. Denk bijvoorbeeld alvast na over onderstaande vragen:

  • Zorgt een dag met veel interactie met mensen ervoor dat je je mentaal uitgeput of extra vermoeid voelt?
  • Ervaar je moeite met het herinneren van wat er tijdens een gesprek gezegd is?
  • Heb je moeite met het volgen van gesprekken? En heeft dit als gevolg dat je je vaak terugtrekt uit sociale situaties?

Nadenken over bovenstaande vragen zorgt ervoor dat je goed voorbereid het gesprek aangaat met de audicien. Ook is het van belang om een aantal vragen op te schrijven die je graag aan de audicien wilt stellen.

Testen van hoortoestellen

Een gehoortest bij de audicien geeft inzicht in jouw gehoorverlies. Vervolgens kan deze zoektocht naar het beste hoortoestel beginnen. Er wordt gezocht naar een hoortoestel dat het beste bij je past en de kwaliteit van jouw leven verbeterd, hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met je persoonlijke wensen. Een keuze gemaakt voor een hoortoestel? Dan mag je dit hoortoestel eerst uitproberen. Heb je tijdens de proefperiode vragen? Dan kan je daarvoor terecht bij je audicien. Laat het vooral weten als je te weinig of juist te veel hoort. Ook als het geluid onzuiver klinkt is het goed om dit te laten weten aan de audicien, zodat de instellingen van het toestel aangepast kunnen worden. Tijdens de testperiode is het aan te raden om het toestel in verschillende luistersituaties uit te proberen. Denk bijvoorbeeld aan: bij een vergadering, op een feestje, tijdens het uiteten in een druk restaurant, op de werkvloer en buiten.

Kosten en vergoedingen bij hoortoestellen

Heb je het juiste hoortoestel gevonden? Dan is het tijd om te verdiepen in de kosten en vergoedingen. Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of een hoortoestel vergoed wordt en in welke mate. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals het eigen risico, vergoeding van de zorgverzekeraar en of het hoortoestel in de juiste categorie valt. Bij aanschaf van een hoortoestel is het van belang om te informeren over de kosten en vergoeding bij zowel de audicien als de zorgverzekeraar. Zo weet je precies waar je aan toe bent.