Voor- en nadelen van hoogsensitiviteit

Voor- en nadelen van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit houdt in dat je dingen die om ons heen gebeuren veel sneller opmerkt dan anderen. Verder reageer je heftiger op prikkels en ben je emotioneler dan anderen. Dit kan bepaalde gevolgen hebben op je dagelijkse leven. Negatief hoeft dit niet altijd te zijn, sommige eigenschappen van hoogsensitieve mensen zijn juist enorm handig om te hebben! In deze blog worden de voor- en nadelen van hoogsensitiviteit doorgenomen.

Voordelen hoogsensitiviteit

Doordat je dingen veel eerder opmerkt dan anderen, kun je details en foutjes die andere mensen niet hadden opgemerkt snel overzien. Daarnaast hebben hoogsensitieve mensen gevaar al veel sneller door dan anderen. Dat zijn dus de mensen die je bij je moet hebben! Verder zijn hoogsensitieve mensen sneller in het uitvoeren van een taak en maken ze ook minder fouten. Ook hebben hoogsensitieve mensen meer empathie dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Het inleefvermogen is vaak zo sterk dat het net voelt alsof ze zelf in de situatie de ander voelt zitten. Hoogsensitieve mensen zijn, doordat zij alle zintuigen zo sterk ervaren, vaak ook creatiever. Deze observaties kunnen zo makkelijker tot creatieve uitdrukkingsvormen leiden.

Nadelen hoogsensitiviteit

Vanzelfsprekend is hoogsensitief zijn niet altijd even fijn. Het is gebleken dat hoogsensitieve mensen veel meer stress ervaren tijdens hun werk. Dit komt door het feit dat deze mensen vaak erg perfectionistisch zijn en diepgaand nadenken over alles wat ze moeten doen, wat uiteindelijk leidt tot een burn-out. Daarnaast is het empathisch vermogen van een hoogsensitief persoon erg mooi, maar tegelijkertijd is het voor die persoon enorm vermoeiend om telkens zo diep te worden meegesleurd met andermans emoties. Verder is het voor hoogsensitieve mensen vaak niet fijn om in een groot gezelschap te zitten. Doordat zij alle prikkels zo intens en diepgaand beleven, kunnen deze mensen in zo’n gezelschap emotioneel overprikkeld raken.

Herken jij je in bovenstaande kenmerken? Aarzel dan niet om eens vrijblijvend contact op te nemen met een HSP-coach als Inspireer. Een HSP-coach kan je helpen leren omgaan met hoogsensitiviteit. Daarnaast is er op de website van Inspireer ook een test te vinden waarin jij kan uitvinden of je in de categorie hoogsensitief valt of niet.