verpercentage verlagen

Je vetpercentage verlagen: handige tips en advies!

Veel Europese inwoners kampen met overgewicht of een te hoog vetpercentage. Uiteraard hoeven we deze mensen niet te vertellen dat zij een verhoogd risico lopen op diverse gezondheidsproblemen door hun overgewicht. Ook nu met Corona is gebleken dat mensen met overgewicht sneller ziek(er) worden als ze Corona oplopen. Het is dan ook essentieel om, zeker in deze tijd, maar eigenlijk altijd voor een goede gezondheid, te proberen om af te vallen of je vetpercentage te verlagen. Hieronder wat handige tips en advies om je vetpercentage te verlagen.

Bij vrouwen ligt het vetpercentage van nature hoger dan bij mannen, omdat vrouwen reserves nodig hebben bij een zwangerschap. Bij mannen ligt het gemiddelde vetpercentage tussen de 10 en 18% en bij vrouwen dus een stuk hoger, tussen de 20-32%. Vrouwen met een gezond vetpercentage leven over het algemeen langer en hebben vaak ook te maken met minder gezondheidsklachten.
Zowel mannen als vrouwen kunnen met een uitgebalanceerd dieet van voeding en (veel) sport in korte tijd veel kilo’s kwijtraken. Echter zegt het aantal kilo’s wat je in korte tijd kwijtraakt niets over je vetpercentage. Dat zal over het algemeen niet zo heel veel dalen bij het veel afvallen in korte tijd. Je BMI berekenen geeft je inzicht in hoe gezond jouw gewicht is ten opzichte van je lengte. Als je naast het afvallen ook echt je vetpercentage wil verlagen, kun je dat op de volgende manieren doen:

Eiwitrijk ontbijt

Bij het eten van een gebalanceerd eiwitrijk ontbijt, zorg je ervoor dat het hongergevoel langer wegblijft, waardoor je de rest van de dag minder zin in eten hebt. Waardoor de kans dus automatisch kleiner is dat je gaat snaaien of nog veel voedsel gaat eten die dag.

Ongezond voedsel niet in huis halen

Haal ongezond voedsel niet in huis, of alleen in kleine hoeveelheden. Heb je een zwak moment en snak je naar zoetigheid of snacks, dan kun je in ieder geval niet heel de voorraadkast of koelkast plunderen en daar later spijt van krijgen. Gezond Eten is dan ook erg belangrijk en draagt bij aan je vetpercentage verlagen.

Kleinere borden

Onze hersenen werken soms heel bijzonder, maar als je een klein bord volschept, hebben je hersenen het idee dat je daarna genoeg gegeten hebt. Wat langzamer eten en goed kauwen helpt ook om het hongergevoel te verminderen.

Smallere glazen

Hetzelfde als het principe bij het eten van kleine borden, geldt dit ook voor het drinken uit smallere glazen. Je hersenen zien dit als een signaal dat je dan meer hebt gedronken, dus ook frisdrank uit een smal glas zal ervoor zorgen dat je sneller denkt dat je genoeg hebt gedronken.

Koolhydraatarm eten

Een koolhydraat arm dieet zal er in combinatie met sporten sneller voor zorgen dat je vetpercentage verlaagd wordt. Binnen dit koolhydraatarme dieet moet je vooral denken aan het eten van koolhydraatarm voedsel, eiwitten en gezonde vetten, zoals vette vis, noten en zaden, zuivel, eieren, groenten en kwark.
De beste combinatie om je vetpercentage te verlagen is dus door een koolhydraatarm dieet te volgen in combinatie met het twee of drie keer per week intensief sporten. Je zult dan niet alleen kilo’s kwijtraken, maar door goed te letten op je voeding, zul je je vetpercentage ook verlagen. Zo sla je twee vliegen in één klap.