Je hebt net een mooie koffiemachine aangeschaft. Ondanks een grote investering lukt het koffiezetten nog niet echt: de koffie smaakt nergens naar. Wij kunnen ons goed voorstellen dat dit frustraties met zich meebrengt. Om thuis betere koffie te zetten hebben wij een aantal praktische tips voor jou waarmee je vandaag nog kunt beginnen.
Versgemalen koffie
Koop je voorgemalen koffie? Stop hiermee! De kans is groot dat de koffie niet te drinken is omdat het voorgemalen is. Zodra bonen gemalen worden verliest het de smaak. Ten eerste is dat zonde van de bonen en ten tweede wordt jij er ook niet blij van. Daarom kan het slim zijn om te investeren in een koffiemolen, zodat je altijd van versgemalen koffie geniet.
Een andere optie is een volautomatische koffiemachine kopen. Een volautomaat is voorzien van een geïntegreerde bonenmaler, zodat je altijd van versgemalen koffie geniet. Bij een volautomatische koffiemachine draait het allemaal om gemak, zodat jij met zo min mogelijk inspanning van een heerlijk bakje koffie kunt genieten.
Instellingen maalgraad
Beschik je al over een bonenmaler of een volautomatische koffiemachine, maar lukt het zetten van lekkere koffie niet? Pas dan de maalgraad eens aan. Hoe fijner de maling, hoe hoger de druk bij het zetten van een espresso. Voor een goede espresso zet je de maalgraad om de fijnste stand. Een consistente maling is eveneens belangrijk.
Maak je gebruik van handmatige zetmethoden zoals een french press of een V60? Dan maak je gebruik van een grovere maling. Is de maling te fijn dan kan dit voor een overextractie zorgen met bittere smaken als resultaat.
Koop de juiste koffiebonen
Voor de beste koffiebonen raden wij bonen van de lokale branderij of koffiebar aan. Deze branden hun koffie zelf, waardoor deze altijd vers is. Het probleem van supermarkten is dat de koffiebonen hier een lange tijd liggen voordat ze verkocht worden.
Koffiebonen hoor je binnen 2 – 3 maanden na het branden te consumeren. Groene koffiebonen daarentegen blijven jaren goed. Bij de lokale branderij en koffiebar ligt de prijs per kilo waarschijnlijk iets hoger, maar als je van goede koffie houdt is dat hem zeker waard.
Onder of overextractie
De duur van de extractie is erg belangrijk. Dit wordt ook wel de doorlooptijd genoemd. Met de volgende factoren beïnvloed je de doorlooptijd:
- Maalgraad van de bonen: hoe fijner de maling hoe langer de extractie duurt.
- Aanstampen gemalen koffie: hoe meer druk op de gemalen koffie hoe langer de extractie.
- Pre-infusion: met pre-infusion verleng je de doorlooptijd. Deze functie vind je vaak op pistonmachines.
Opschuimen van de melk
Zet je graag een cappuccino, maar smaken deze nog niet echt? Bij volautomatische espressomachines is het melkschuim vaak wat waterig. Bij losse melkopschuimers is het melkschuim vaak iets te dik. Voor de beste resultaten koop je een pistonmachine, waarbij je het melk handmatig opschuimt. Het is vooral belangrijk dat je de melk niet laat verbranden. Dit gebeurd sneller dan je denkt, want melk verbrand al bij 65 graden.
Misschien ook interessant..
-
Is het mogelijk om de baardgroei te stimuleren?
-
Hoe kan een chiropractor bijdragen aan gezondheid?
-
Hoe letselschade advocaten kunnen helpen bij jouw herstel na een ongeval
-
Gebruik deze 4 tips voor het uitzoeken van een verloskundige
-
Gezondheid voorop: zo zorg je voor gezonde lucht op iedere werkplek