Tips om gezonder te koken en te bakken

Tips om gezonder te koken en te bakken

Er zijn vaak uitspraken van mensen die zeggen dat ze niet zo gezond koken, omdat ze graag lekker eten. Maar waarom gaat dit bij veel mensen niet samen? Gezond eten hoeft niet te betekenen dat de frituurpan aan moet worden gezet. Ook zijn we niet allemaal een Gordon Ramsay, maar met een aantal adviezen bak je al snel een stuk gezonder. Deze geven we hieronder.

Eet vaker vleesvervangers

Inmiddels zijn we er wel achter dat te veel vlees eten niet gezond is. Het is heel normaal geworden om elke dag wat vlees te eten en op veel verpakkingen van gerechten staat dat je 150 gram vlees per persoon toe dient te voegen. Maar dit kun je ook gewoon op wat minder houden of vervangen voor tofu.

Naat tofu kun je ook eens afwisselen met vis. Natuurlijk hoeven we niet compleet te stoppen met het eten van vlees, maar door het wat minder vaak te doen, maak je al een groot verschil voor de gezondheid van je lichaam.

Gebruik minder sauzen en zout

Om gerechten lekkerder te maken voegen we vaak zout toe of eten we er saus bij. Een makkelijke manier om direct smaak toe te voegen. Maar smaak kan ook worden toegevoegd door kruiden te gebruiken. In de Nederlandse keuken wordt dit relatief weinig gebruikt, maar wanneer we naar de Oosterse keuken kijken dan zien we talloze overheerlijke gerechten waar veel kruiden bij worden gebruikt. Saus erbij of extra veel zout gebruiken is dan niet meer nodig.

Meer groente en meer variatie

Bij veel voedingsproducten is het eenvoudig om over een maximum heen te gaan en er te veel van te eten. Maar bij groente is dit niet heel snel het geval. Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks een portie van 250 gram groenten per dag te eten, maar nu zijn er ook onderzoeken die hebben aangetoond dat wanneer deze hoeveelheid per dag nog een stuk verder wordt verhoogd de kans op diverse hart- en vaatziekten nog veel verder wordt verlaagd.

Daarnaast is variatie belangrijk. Dat geldt voor groeten (en er zijn veel verschillende soorten groenten), maar ook voor alle andere etenswaren. Door te blijven variëren blijf jij je lichaam prikkelen.

Gezonde taarten bakken

Zelfs wanneer we voor onszelf een gezondere levensstijl hebben dan komen er altijd momenten waarbij we een verjaardag hebben of gewoon voor ons gezin iets lekkers willen bakken. Dat hoef je natuurlijk niet over te slaan.

Wanneer je besluit om een taart te bakken dan kan dat ook op een gezonde manier. Ten eerste begint het bij het toevoegen van minder suiker. Als er ergens op de verpakking staat dat je een bepaalde hoeveelheid suiker toe moet voegen dan kun je hier gerust wat minder van maken. Er zijn ook andere manieren om iets zoet te maken. Fruit bevat fructose en dit zijn gezonde fruitsuikers. Dit is ook een manier om iets zoeter te maken. Doe ook inspiratie op voor het bakken of meld je aan bij de bak recepten van Boter & Bloem om direct aan huis heerlijke kant en klare ingrediënten te ontvangen.