Surinaamse gerechten

Surinaamse gerechten die de schappen overnemen

De Nederlandse supermarkten zijn de afgelopen jaren bezig met een internationalisering. Waar je vroeger sporadisch een niet-Nederlands product in de schappen zag liggen, heb je tegenwoordig meters vol met internationale producten. Je zou denken dat dit direct betekent dat de supermarkten andere producten uit de schappen halen, maar dit is niet het geval. Veel supermarkten zijn door de jaren heen groter geworden en daarnaast efficiënter ingericht. Hierdoor wordt het aanbod van de supermarkten steeds groter en is er ook ruimte voor differentiatie! In deze blog vertellen we je meer over deze differentiatie en wat dit voor jouw eetpatroon kan betekenen.

Wat hebben wij aan gevarieerde schappen?

Eigenlijk heeft de variëteit in de schappen enkel voordelen. Doordat er meer producten uit verschillende keukens te verkrijgen zijn wordt gevarieerd eten gemakkelijker. Je kunt tegenwoordig in een winkel als de Albert Heijn vaak producten uit tientallen keukens krijgen. Hierdoor hoef je niet meer dan één winkel te bezoeken om al je benodigdheden in huis te halen. Dit maakt het gevarieerd en internationaal eten veel toegankelijker dan het voorheen was. Waar je vroeger gegarandeerd langs een toko moest om een heerlijke Surinaamse roti te maken, kun je alle benodigde ingrediënten tegenwoordig vinden in de gemiddelde Albert Heijn of Jumbo. De variëteit in de schappen heeft er dus voor gezorgd dat andere keukens en andere producten veel toegankelijker zijn geworden! Dit is iets dat we als samenleving moeten omarmen omdat we hier enkel voordelen uit kunnen halen. De gerechten die hier het meest van profiteren zijn de gerechten met verschillende bereidingswijzen. Een gerecht als bami kan bijvoorbeeld op tal van manieren bereid worden. Waar je vroeger heel beperkt was in de bereiding van bami, kun je deze tegenwoordig op tientallen manieren klaarmaken!

Voordelen gevarieerd eten

We weten allemaal dat gezond eten ontzettend belangrijk is voor onze algemene gezondheid. Gezond eten kan op verschillende manieren gerealiseerd worden, maar in al deze manieren zit variëteit verweven! Deze variëteit uit zich met name op het gebied van voedingsstoffen. Het is hierin belangrijk om van de verschillende voedingsstoffen de juiste hoeveelheid te consumeren. Dit is erg lastig als je je kookgedrag beperkt tot één keuken. De verschillende keukens gebruiken verschillende ingrediënten en zijn hierdoor automatisch ook verschillend van elkaar op het gebied van voedingsstoffen. Als je dus leert koken uit verschillende keukens, dan is dit direct van goede invloed op de voedingsstoffen die je binnen krijgt. Het is hierbij wel belangrijk om de variëteit te waarborgen. Kook daarom niet vaker dan 1 à 2 keer per week uit dezelfde keuken. Als je dit met jezelf afspreekt en dit daadwerkelijk naleeft, dan eet je al gemakkelijk enorm gevarieerd. Door te variëren in keukens kook je overigens niet direct gezond. Alle keukens kennen natuurlijk ook ongezonde gerechten. Het is raadzaam om je van tevoren te verdiepen in de gezonde gerechten die de verschillende keukens te bieden hebben. Door enkel de gezonde gerechten uit de verschillende keukens te koken weet je zeker dat je door de week heen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.