Overstappen naar een andere Ziektekosten verzekeraar in 2020

Overstappen naar een andere Ziektekosten verzekeraar in 2020? Dit moet je écht weten!

Nog iets meer dan twee maanden en dan barst het feest weer los: de ziektekostenverzekeraars komen dan weer met de voorlopige polissen. De advertenties zullen je vast weer om de oren vliegen. Allemaal met die ene boodschap: Overstappen is nog nooit zó gemakkelijk geweest. Maar is dit voor jou wel interessant of is jouw huidige ziektekostenverzekeraar afdoende? Dit is wat je moet weten voordat je een vergelijking van jouw ziektekosten gaat maken en de beste ziektekostenverzekering voor jou kunt kiezen.

Wat achtergrond informatie over ons zorgstelsel.

Iedereen in Nederland is verplicht een basis ziektekosten verzekering te hebben. U bent daarmee verzekerd voor zorg uit het basispakket. Denk aan de huisarts, het ziekenhuis, de apotheek en de psychiater. In de Zorgverzekeringswet en het basispakket staat beschreven wat een basisverzekering moet vergoeden. De Rijksoverheid bepaalt wat er in dit pakket zit en aan welke regels de verzekeraar zich moet houden.

Goed om te weten: niet iedere basisverzekering is hetzelfde. Sterker nog, er zitten grote verschillen tussen basisverzekeringen bij verschillende zorgverzekeraars. Probeer dus altijd zoveel mogelijk ziektekosten verzekeringen met elkaar te vergelijken. Want u wilt toch ook de beste zorgverzekering?

De dekking van uw zorgbehoefte bepalen

Het kiezen van een nieuwe ziektekostenverzekering is niet eenvoudig. Natuurlijk wilt u op de kosten van uw verzekering besparen, maar als dit ten koste gaat van de zorgdekking, kan dit uiteindelijk toch weer voor hoge zorgkosten leiden. Daarom is het belangrijk om vóór het overstappen van ziektekosten verzekering / verzekeraar, te bepalen welke dekkingen voor u belangrijk zijn. Voor welke kosten wilt u dat uw zorgverzekering dekking biedt? Zet dit eerst op een rijtje!

Nieuwe ziektekosten verzekering kiezen

Als u heeft bepaald welke zorgdekking u wilt, kunt u onderzoeken welke ziektekosten verzekeringen passen bij uw behoefte. Gelukkig zijn er op het internet voldoende websites te vinden die het makkelijk maken om ziektekosten verzekeringen met elkaar te vergelijken. Daarbij is het ook mogelijk om te selecteren welke soort ziektekosten verzekering u wilt (natura, restitutie of combinatie). En wilt u een hoger eigen risico dan het verplichte eigen risico? Dan kunt u ook daarop een selectie maken in de vergelijking.

Aanbieders van ziektekosten verzekeringen vergelijken

Er zijn een tal van zorgaanbieders. Het is belangrijk dat u een partij kiest die past bij uw wensen en zorgbehoefte. Via online tools kunt u gemakkelijk zorgverzekeringen vergelijken op bijvoorbeeld prijs, dekking, ziekenhuis keuze, etc. Ook als u denkt dat u goed zit, is het verstandig om jaarlijks zorgverzekeringen te vergelijken. Vanwege de prijs maar ook omdat u misschien het volgende jaar meer zorg nodig denkt te hebben dan voorheen. Het hoeft echt niet veel tijd te kosten om ook in 2020, de ziektekostenverzekeringen te vergelijken en een nieuwe zorgverzekering te kiezen.