Luchtreiniging impact

Luchtreiniging impact: verbazingwekkende cijfers!

Het inademen van een schone lucht is essentieel. Buiten én binnen. Nu we vaker dan ooit binnen zitten, is een goede luchtkwaliteit des te belangrijker. Wat hierbij helpt is ventileren, luchten, niet stoken en roken, maar ook: een luchtreiniger. Zo’n apparaat filtert onder andere virussen, geuren, pollen en allergenen uit de lucht door vuile lucht aan te zuigen en deze gezuiverd weer uit te stoten. Zowel de professionele luchtreinigers voor particulier, commercieel als industrieel gebruik hebben verbazingwekkend veel impact op de kwaliteit van onze lucht.

Een vervuilde lucht

De lucht in gesloten ruimtes raakt constant vervuild. Dit komt onder andere door:

  • Organische en niet-organische stoffen, zoals de constructie en het gebruikte materiaal van het pand (denk aan vloerbedekking of constructieplaten die fijnstof uitstoten)
  • De lucht buiten, zoals fijnstof van uitlaatgassen en industriële stoffen
  • Activiteiten zoals roken, klussen en schilderen

Een hoge luchtvochtigheid en een slecht functionerend ventilatiesysteem dragen ook niet bij aan een gezonde lucht, maar stimuleren juist de ontwikkeling van bacteriën en schimmels. In ieder gebouw – of dat nu een kantoor of woning is – zou de luchtkwaliteit optimaal moeten zijn om gezondheidsklachten te minimaliseren.

Het doel van een luchtreiniger

Luchtreinigers zuigen de binnenlucht met een ventilator aan naar het aanzuigrooster, waarna de lucht door het filter heen gaat en gefilterd wordt teruggeblazen in de ruimte. De beste professionele luchtreiniger tegen stof bevat een ionisatiefilter of een hepa-filter. Dat eerste zorgt middels hoogspanning dat negatieve ionen aan de lucht worden toegevoegd, om de hoeveelheid positieve deeltjes te verminderen (die trekken elkaar namelijk aan en hechten zich aan elkaar). Een hepa-filter houdt minstens 85% en maximaal 99,99% van alle stofdeeltjes van 0,3 micrometer (µm) tegen. De beste luchtreiniger tegen stof is er één met een ionisatiefilter. Deze haalt namelijk niet alleen grof stof, maar ook ultrafijnstof uit de lucht.

De voordelen van luchtreiniging voor bedrijven

Het afzuigen van stof brengt vooral voor bedrijven enorme voordelen met zich mee. Niet alleen stofoverlast wordt tegengegaan met een luchtreiniger; je kan ook indirect besparen op andere kosten. Zo wordt een gezondere werkomgeving voor medewerkers en klanten gecreëerd en hebben machines tevens minder last van uitval. In cijfers uitgedrukt:

  • Bedrijven kunnen tot wel 70% op schoonmaakkosten besparen
  • Er kan tot 30% op energieverbruik en onderhoudskosten bespaard worden
  • Het ziekteverzuim kan door luchtreiniging tot maar liefst maximaal 40% verminderd worden

Uiteraard is het ook belangrijk om zelf zoveel mogelijk voor een gezonde lucht te zorgen, zowel op kantoor als thuis. Zo zorg je voor een goede luchtkwaliteit in huis.