last van droge ogen

Last van droge ogen?

Sta je ’s ochtends vaak op met droge ogen en is het zo erg dat het brandt of jeukt? Of zijn je ogen zelfs dichtgeplakt? En heb je overdag vaak het gevoel dat er iets in je oog zit, terwijl dat niet zo is? Vaak voelen je ogen ook nog vermoeid. Grote kans dat je ogen dan te weinig traanvocht aanmaken of dat het traanvocht geen goede kwaliteit heeft. Je ziet het ook aan je ooglidranden, deze zijn dan vaak rood.

Oorzaken van droge ogen

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van deze oogklachten. Draag je contactlenzen? Dit kan de aanmaak en verspreiding van traanvocht beïnvloeden. Je knippert te weinig met je ogen. Telkens als je knippert worden je ogen opnieuw bevochtigd. Maar als je lang naar een computerscherm of televisie kijkt of lange tijd leest gebeurt dit minder vaak. De traanklieren maken minder vocht aan of de kwaliteit van het traanvocht is slecht waardoor het sneller verdampt. Dit komt vaak door verstopping van de traanklieren. Of misschien gebruik je medicijnen die bijwerkingen hebben die van invloed zijn op je ogen. Kijk in dat geval even de bijsluiter na of dit een bekend bijverschijnsel is van het medicijn.

Oplossingen voor droge ogen

Als je last heb van droge ogen is het belangrijk om je ooglidranden goed schoon te maken. Hierdoor voorkom je verstopping van de traankliertjes. Want als de traankliertjes lang verstopt blijven kunnen ze zelfs gaan ontsteken, met ergere klachten tot gevolg. Deze ontsteking heeft Blepharitis.

Voor de juiste reinigingsmethode kun je advies vragen bij een opticien. Deze kan je een oogzalf of oogdruppels aanbieden. Hiermee kun je zelf je ogen verzorgen. Mochten deze middelen niet werken dan wordt er naar een andere oplossing gezocht. Opticien van Gijzen maakt bijvoorbeeld gebruik van de Blephex behandelmethode. Hierbij worden je ooglidranden gereinigd door middel van warme waterdamp en een elektrisch aangedreven sponsje. Dit sponsje stimuleert de traanklieren en de productie van het traanvocht.

Verder kun je er op letten dat je genoeg met je ogen knippert. Zorg ook dat de luchtvochtigheid in je huis of op kantoor goed is. Deze moet ongeveer 45 à 50% zijn. Als je contactlenzen draagt kun je misschien toch wat vaker voor je bril kiezen. En geef je ogen tenslotte op tijd even rust als je veel op een beeldscherm moet kijken.