pizza gezond

Is een pizza gezond?

Wie houdt er nou niet van een pizza? Bijna iedereen vindt deze maaltijd uit Italië wel lekker. Je kunt kiezen uit een dikke bodem of een zachte, knapperige bodem. Daar bovenop een heerlijke tomatensaus met mozzarella of een andere kaas. Vervolgens zijn de opties qua toppings eindeloos. Er is dus voor ieder wat wils en grote kans dat jij ook een favoriet hebt. Een pizza Margherita, eentje met groentes of juist met heel veel vlees. Er zit alleen wel een nadeel aan de pizza: erg gezond is het helaas niet. Gelukkig zijn er ook gezondere opties!

Verschil tussen vers en kant-en-klaar

Een klassieke pizza met een bodem van deeg, tomatensaus en kaas is niet erg gezond. Vooral wanneer je een simpele diepvriespizza pakt, is deze niet heel goed voor je. Er worden veel vetten, zout en andere ingrediënten gebruikt die slecht voor je zijn. Een verse pizza is al iets beter voor je. De pizzabodems en tomatensaus worden dan namelijk zelf gemaakt en hierdoor zitten er dus minder toegevoegde suikers in. Maar een pizza is dan nog steeds niet super gezond. Het is natuurlijk overbodig om te zeggen dat de toppings ook nog een heel verschil maken. Wanneer je voor alleen maar groenten kiest, is een pizza gezonder dan wanneer je een pizza shoarma tot je neemt. Hoeveel calorieën er in een pizza zitten, verschilt natuurlijk enorm. In een authentieke Italiaanse pizza zitten er zo’n 800, maar dit is moeilijk om precies te meten. Bovendien zit in een pizza Margherita minder calorieën dan bijvoorbeeld in de Quattro Formaggi.

Pizza kan gezond zijn!

Gelukkig zijn er ook in de supermarkt steeds gezondere opties te vinden voor pizza. Je hebt natuurlijk nog altijd de standaard pizza’s uit het diepvriesvak. Deze zijn vaak ook het goedkoopste. Redelijk veel supermarkten bieden tegenwoordig echter ook vers gemaakte pizza’s aan, hier zitten minder toegevoegde suikers in en zijn dus een gezondere optie dan die uit het diepvriesvak. Ook heb je tegenwoordig veel verschillende keuzes qua bodems van pizza’s. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bodem die gemaakt is van spelt of tarwe. Dit is natuurlijk veel beter voor je dan een bodem die gemaakt is van bloem of meel. Er zijn tegenwoordig zelfs pizza’s waarvan de bodem gemaakt is van groentes zoals bloemkool of zoete aardappel. Zeker wanneer je een pizza met zo’n bodem van groenten zelf maakt, kan een pizza ineens heel gezond worden!