De trend van de laatste paar jaar is detoxen. Maar wat is een detox dieet? Hoe kun je detoxen en is detoxen wel gezond? Hieronder geven wij meer informatie over detoxen, wat het met je lichaam doet en wat er wetenschappelijk bekend is over het fenomeen detoxen.
Wat is een detox?
Detoxen betekent eigenlijk het ontgiften van je lichaam en te ontdoen van gifstoffen. Meestal wordt dit gedaan door middel van een kuur om je lichaam te ontdoen van de schadelijke gif- en afvalstoffen. Sommige mensen geloven dat dit je lichaam compleet kan reinigen, je lichaam te resetten en je stofwisseling weer optimaal kan laten werken. Ook zijn sommige mensen ervan overtuigd dat je lichaam hierdoor overgewicht ontwikkelt en je niet gezond bent. Volgens de voorstanders van detoxen, zorgen de e-nummers en vele bestrijdingsmiddelen in eten vaak voor een slechtere verwerking van je afvalstoffen, waardoor veel mensen ook overstappen op verantwoord en biologisch eten en hierbij al merken dat hun lichaam in positieve zin veranderd.
Detox dieet
Een detox dieet bevat vaak veel sapjes met rauwe groenten, noten, zaden, voedingssupplementen en veel thee en water. Ook kan een compleet nieuwe leefstijl worden aangenomen om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen en e-nummers te verminderen, die nieuwe leefstijl zal dan voornamelijk bestaan uit biologisch en puur voedsel, zoals granen, bonen, noten, zaden en duurzaam vlees, eieren of vis. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel detox producten op de markt, echter wil je natuurlijk weten: wat zijn de beste detox producten? En hoe kies ik de juiste producten voor mijn detox? Een detox bestaat voornamelijk uit biologisch en puur voedsel. Let daarom op de hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen en e-nummers.
Wetenschappelijke waarde
Echter is wetenschappelijk nooit bewezen dat detoxen helpt en denken sommige specialisten juist dat je bij het detoxen op een verkeerde manier je lichaam kan beschadigen. Je lichaam is namelijk zelf in staat om de gifstoffen uit je lichaam af te voeren en heeft hier geen hulp bij nodig. De lever, nieren en darmen zijn erg goed in staat om verschillende afvalstoffen af te voeren zonder detox. Je kunt deze organen het beste helpen en ondersteunen bij hun werking door de inname van bijvoorbeeld alcohol en zout te beperken en genoeg vocht binnen te krijgen. Ook afvallen via een detoxkuur werkt zelden. Je voert voornamelijk vocht af en je valt niet daadwerkelijk kilo’s af.
Risico’s van detoxen
Zweren sommige mensen bij een darmspoeling of klysma om te ontgiften? Je darmen zijn hier zeker niet altijd blij mee. Naast dat de gifstoffen worden afgevoerd, worden ook de goeie organismen namelijk vernietigd die zichzelf vervolgens weer opnieuw moeten vormen. Ook detoxen door middel van een sapkuur moet je niet te lang blijven volgen. In deze sapjes zitten niet alle benodigde voedingsstoffen en mineralen waardoor je lichaam gewend raakt aan vloeibaar voedsel en je darmen en maag hierna weer moeten wennen aan vast voedsel, wat gepaard kan gaan met diverse verschijnselen, zoals buikpijn, diarree etc.
Biologisch voedsel
Ben je ook bang voor bestrijdingsmiddelen en te veel e-nummers in je eten? Kies dan voor biologisch voedsel. Dit voedsel is een stuk duurder, maar tijdens het telen is bij biologisch voedsel geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Echter is de mate van bestrijdingsmiddelen in ons normale voedsel ook fors afgenomen, waardoor je daar eigenlijk niet meer bang voor hoeft te zijn.
Van detoxen is dus wetenschappelijk gezien niet bewezen dat het werkt en specialisten denken zelfs dat te lang detoxen schadelijk kan zijn voor het lichaam en het proces van het afvoeren van afval- en gifstoffen in je lichaam kan verstoren. Als je aan een detox kuur begint, doe dit dan verantwoord onder leiding van een specialist. Wil je er toch graag zelf mee aan de slag, lees je dan goed in, laat je adviseren en volg een detox kuur vooral niet te lang om eventuele schade aan je lichaam te voorkomen en de voordelen van een detox kuur/ontreinigingskuur teniet te doen.
Misschien ook interessant..
-
Is het mogelijk om de baardgroei te stimuleren?
-
Hoe kan een chiropractor bijdragen aan gezondheid?
-
Hoe letselschade advocaten kunnen helpen bij jouw herstel na een ongeval
-
Gebruik deze 4 tips voor het uitzoeken van een verloskundige
-
Gezondheid voorop: zo zorg je voor gezonde lucht op iedere werkplek