calorieën wijn

Hoeveel calorieën zitten er in wijn?

Als je van wijn houdt, is het altijd fijn om te lezen in een artikel of online dat het goed voor je is en ook voor je gezondheid. Hetzelfde als met chocolade eigenlijk; ergens zoeken we toch altijd een manier om dat wijntje (of stukje chocolade) te verantwoorden. Alcohol staat erom bekend dat het veel calorieën bevat, maar hoe zit het met een glas wijn? Zeg nou zelf; wijn is toch ook gewoon een heerlijk gefabriceerd goedje van niets minder dan gefermenteerd druivensap. En wil je je wijn op de perfecte temperatuur drinken? ga dan op zoek naar de beste wijnkoelkast.

Verschil tussen witte en rode wijn

Omdat bij witte wijn de druiven worden geperst, worden velletjes, pitjes en takjes verwijderd voordat deze gefermenteerd wordt. Bij rode wijn zitten de velletjes, pitjes en takjes daar nog bij. En juist die velletjes bevatten de gezonde stoffen waardoor rode wijn al gauw bekend staat om de ‘gezonde’ soort wijn met de diverse gezondheidsvoordelen die het drinken hiervan biedt. Het aantal calorieën per glas witte wijn en een glas rode wijn is praktisch gelijk. Witte wijn heeft zelfs iets minder calorieën. Echter, rode wijn bevat weer meer vitaminen en mineralen dan witte wijn en van rode wijn is meer bekend over de positieve impact die het drinken van een glas met zich meebrengt dan witte wijn. Rode wijn drink je het lekkerst op een iets koudere temperatuur dan witte wijn. Voor de perfecte temperatuur, schaf je een mobiele wijnklimaatkast of een wijnklimaatkast inbouw aan.

Rode wijn en gezondheidsvoordelen

Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van rode wijn het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Dit komt omdat rode wijn plantenstoffen bevat die rijk zijn aan antioxidanten en tevens ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Kijk maar eens naar de Fransen. De Franse keuken is niet bepaald het meest verantwoord en slank met de hoeveelheid (rood/orgaan) vlees, kazen, roomboter producten en dergelijke. Maar wellicht is toch het geheim van de Fransen, dat die paar glazen rode wijn dat compenseren. Niet in calorieën, maar wel qua gezondheidseffect. Hoe apart dat ook mag klinken. Het houdt ook je goede HDL-cholesterol hoog en kan je slechte cholesterol verlagen.

Braintraining

Diverse studies en onderzoeken hebben als resultaat getoond dat het drinken van wijn daadwerkelijk kan helpen tegen achteruitgang van je hersenen. Dementie en Alzheimer kunnen dus best vertraagd of in ieder geval een verminderde kans krijgen als je wijn drinkt. Resveratrol is een van de stofjes die bijvoorbeeld genen activeert die ouderdomsziektes als dementie en Alzheimer afweren. Het heeft ook de potentie om bepaalde kankersoorten qua groei te vertragen en gaat botontkalking tegen.

Rode wijn een gezondere keuze

Er zijn wel degelijk redenen om aan te nemen dat het drinken van een glas rode wijn gezond voor je kan zijn. Echter, dan moet het wel bij één glas blijven. Het lijkt dus wel duidelijk dat rode wijn daadwerkelijk gezonder is. Maar dan wel bij beperkte alcoholconsumptie.