hoe moet je mediteren

Hoe moet je mediteren?

Je wilt leren mediteren maar je weet niet waar te beginnen? Er zijn dan ook tal van vormen van meditatie. Hoe kom je erachter wat je nodig hebt en bij je past?

Meditatie Apps

Om je eerst eens te oriënteren zou je verschillende soorten meditatie kunnen uitproberen via meditatie apps. Je kunt dan kiezen voor een betaalde App, maar er zijn ook genoeg gratis meditatie apps zoals bijvoorbeeld Insight timer. Op Insight Timer staan heel veel gerenommeerde leraren. Zowel Engels gesproken als Nederlands ingesproken meditaties. Je kunt dan eens een aantal verschillende soorten geleide meditaties proberen. Denk eens aan de volgende verschillende soorten meditaties:

  • Vipassana meditatie
  • Zen meditatie
  • Minfulness
  • Advaita Vedanta
  • Christelijke meditaties
  • Concentratie meditatie
  • Mantra’s etc

Gratis online meditatiecursus volgen

Naast dat je je kunt oriënteren via Apps, kun je ook diverse online meditatiecursussen volgen. Net zoals dat er gratis apps zijn, zijn er ook enkele online meditatiecursussen gratis beschikbaar gesteld. Bij sommigen moet je nog wel je e-mail adres of andere gegevens achterlaten, waarna je de curus in je inbox krijgt. Maar er zijn ook cursussen die je direct online kunt volgen, zoals bijvoorbeeld hier: https://www.5minuten.tv/hoe-moet-je-mediteren/

Meditatielessen volgen bij een leraar

Je kunt ook bij je in de buurt kijken naar een meditatieleraar die je kan leren mediteren. Maar wellicht is het dan wel goed om je eerst online te oriënteren om te bepalen naar wat voor type meditatieleraar je het beste kunt gaan.

Meditatieretraties

Je kunt ook leren mediteren bij een meditatieretraites. Vaak vergt het wel enige ervaring met meditatie, maar er worden ook retraites aangeboden waar je als beginner veel meditatie-instructies krijgt. Retraites kosten over het algemeen wel geld, maar bijvoorbeeld Boeddhistische retraites worden regelmatig aangeboden op basis van donatie. Zoals de Vipassana retraites bij Vihara (zie https://www.vihara.nl/meditatieretraites/)

Actieve Meditaties

Naast meditaties die je zittend kunt doen, zijn er tal van actieve meditaties. Vaak doe je deze meditaties op muziek in groepsverband, maar je kunt deze ook prima thuis beoefenen. De meeste instructies zijn wel te vinden op Youtube en de muziek van de meditaties zelf op Spotify.

Hieronder enkele Youtube video’s met actieve meditaties. De bijhorende muziek is op Spotify te vinden:

Osho Kundalini Meditatie

Osho Dynamic Meditatie

Hart Chakra Meditatie van Karunesh