gehoorschade bij kinderen

Hoe merk je gehoorschade bij kinderen op?

Bij gehoorschade denk je misschien aan problemen die zich bij ouderen voordoen. Echter, er is ook gebleken dat dit bij kinderen kan voorkomen. Sommige kinderen hebben al gehoorverlies vanaf de geboorte. Bij andere kinderen treedt dit pas later op. Zeker bij jonge kinderen kan het moeilijk zijn om gehoorschade op te merken. Zij zullen dit niet zo snel laten merken en kunnen niet even vertellen wat er mis is. Het is als ouder wel van belang dat je het opmerkt, zodat er iets aan gedaan kan worden. Zie hier meer informatie over gehoorverlies en de symptomen. In deze tekst vertellen wij hoe gehoorschade bij kinderen opgemerkt kan worden.

Gehoorschade opgelopen?

Kinderen kunnen dus ook gehoorschade oplopen. Vaak komt dit door te luide muziek of andere dingen die veel lawaai geven. gehoorschade kan namelijk vrij snel ontstaan. Als je voor een langere tijd wordt blootgesteld aan geluiden van 85 decibel of meer, dan is er al kans op gehoorschade. Het is daarom van belang om in de gaten te houden dat je kinderen de televisie of de muziek niet te hard aanzetten. Dit lijkt misschien onschuldig, omdat zij er plezier door ervaren, maar het kan nare gevolgen hebben. De gevolgen van gehoorschade zijn niet altijd direct te merken, soms wordt het pas jaren later ontdekt of opgemerkt. Het kan dan voorkomen dat een gehoorapparaat kopen de enige optie is.

Verschillende soorten gehoorverlies bij kinderen

Er zijn verschillende soorten gehoorverlies van elkaar te onderscheiden. Geleidingsgehoorverlies is er een van. Dit houdt in dat er een blokkade aanwezig is in het buiten- of middenoor. Een hoortoestel kan deze blokkade voorbij gaan en het geluid versterken. Bij perceptief gehoorverlies is er schade aan het binnenoor of het slakkenhuis. Ook hier kan een hoortoestel bij helpen. Soms worden er kinderen geboren zonder gehoorgang of met ernstig gehoorverlies. Een hoortoestel is dan geen optie meer. Soms is er dan een implantaat nodig.

Kinderen verstaan je niet

Een van de eerste dingen die je kunt merken bij gehoorschade bij je kind, is dat hij of zij vaak vraagt om iets te herhalen. Bij gehoorschade heeft je kind vaak moeite om mensen te verstaan in een luidruchtige omgeving. Het kan dat je dan vaker moet herhalen wat je hebt gezegd. Op het moment dat je kind niet vaak reageert wanneer je iets zegt, kan er ook sprake zijn van gehoorschade. Hetzelfde geldt als je kind de televisie alsmaar harder zet, terwijl jij het al duidelijk kunt verstaan. Er kan dan sprake zijn van gehoorschade.

Lichamelijke klachten door gehoorschade

Klaagt je kind regelmatig dat hij of zij moe is, dan kan er gehoorschade achter zitten. Hetzelfde geldt voor regelmatig last hebben van hoofdpijn, prikkelbaar zijn en slechte schoolresultaten. Natuurlijk kunnen er ook andere dingen achter zitten, maar het controleren van het gehoor kan geen kwaad.