intolerantie

Hoe kom je erachter of je een intolerantie hebt?

Wanneer je na het eten van bepaalde producten steeds klachten krijgt zoals hoofdpijn, misselijkheid of buikkrampen. Dan is er een goede kans dat je misschien te maken hebt met een intolerantie. Maar hoe weet je nu of het echt een intolerantie is, maar misschien wel belangrijker een intolerantie waarvoor. In deze blog gaan we in op de kenmerken van een lactose-intolerantie en een histamine intolerantie.

Een lactose-intolerantie

Wat is een lactose-intolerantie eigenlijk? Een lactose-intolerantie is een intolerantie tegen melksuiker welke de naam lactose draagt. Deze melksuiker vind je voornamelijk in zuivelproducten en in melk. Een lactose-intolerantie is iets anders dan een lactose allergie. Bij een intolerantie kun je een kleine hoeveelheid nog verdragen, soms zelfs klachtenvrij. Maar bij een allergie is een kleine hoeveelheid al een boosdoener. De oorzaak van een lactose-intolerantie is dat de lactose niet goed afgebroken wordt in de darmen, dit komt door een tekort aan het lactase-enzym welke de lactose moet omzetten in glucose en galactose.

Hoe herken je een lactose-intolerantie? Een lactose-intolerantie is te herkennen aan de volgende klachten: Buikpijn, een opgeblazen gevoel, verstopping, diarree, darmkrampen en winderigheid. Welke klachten je eventueel ervaart is heel persoonsafhankelijk. Maar om te voorkomen dat je deze klachten nog eens ervaart door lactose, kun je de volgende producten beter achterwege laten. Namelijk: Melk, kwark, yoghurt, vla, slagroom, roomboter en andere soorten room zoals bijv. roomijs.

Een histamine intolerantie

Wat is een histamine intolerantie eigenlijk? Een histamine intolerantie is een teveel aan het histamine stofje in je lichaam, histamine wordt door je lichaam zelf aangemaakt maar is ook terug te vinden in voeding. Histamine is een stofje wat een belangrijke rol speelt voor ons immuunsysteem, ons slaap-waakritme en ons zenuwstelsel. Bij een histamine intolerantie geldt hetzelfde als bij lactose dat een histamine allergie niet hetzelfde is. Bij een histamine intolerantie wordt het histamine minder goed afgebroken dan normaal. De voornaamste voedingswaarde waar histamine in zit zijn dierlijke producten en plantaardige producten.

Hoe herken je een histamine intolerantie eigenlijk? Een histamine intolerantie is te herkennen aan de volgende klachten: Hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, rusteloosheid, hartkloppingen, eczeem, jeuk, duizeligheid, verkoudheid en maag-darmproblemen. Welke klachten je eventueel ervaart is heel persoonsafhankelijk. Maar om te voorkomen dat je deze klachten nog eens ervaart door histamine, kun je de volgende producten beter achterwege laten. Namelijk: Tomaat, spinazie, champignons, zuurkool, aubergine, yoghurt, gedroogd fruit, varkensvlees, gerijpte vleeswaren, droge worst, vis, oude kaas, bouillon, alcohol, eten uit blik en kruiden zoals bijv, kaneel, nootmuskaat en vanille.