geraffineerde en ongeraffineerde voeding

Het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde voeding

Vind je je gezondheid belangrijk en wil je graag in topvorm zijn? Dan is het belangrijk om je bewust te worden van wat je in je mond stopt. Of je doel nu is om af te vallen of aan te komen, gezonde voeding is in beide gevallen heel belangrijk. Heb je weleens gehoord van het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde voeding? Men raadt over het algemeen ongeraffineerde voeding aan. Maar wat betekent dat precies en hoe werkt het in de praktijk? Wil je er meer over weten, lees dit artikel dan eens door. Daarna zal alles helder voor je zijn en kun je je voedingspatroon positief veranderen!

Alles over geraffineerde voeding

Geraffineerd betekent eigenlijk fabrieksmatig bewerkt. Het betekent dat voeding eerst door een fabriek gaat om bewerkt te worden, voordat het in de supermarkt belandt. Het voordeel hiervan is dat jij vrijwel niets meer hoeft te doen aan de bereiding van deze producten. Je hoeft het alleen nog uit de verpakking te halen en eventueel op te warmen, voordat je het kunt eten. Denk hierbij aan voorverpakte producten zoals kant-en-klare maaltijden, maar ook koek en snoep. Veel mensen vinden dit lekker en gemakkelijk en daarom zijn deze producten populair. Wel bevatten ze vaak meer calorieën en verliezen ze veel gezonde voedingsstoffen tijdens het bewerkingsproces.

En hoe het zit met ongeraffineerde voeding?

Producten die niet of zo min mogelijk worden bewerkt in een fabriek noemen we ongeraffineerd. Deze voedingsmiddelen zijn zo natuurlijk mogelijk en bevatten al hun gezonde voedingsstoffen nog. Voorbeelden van zulke producten zijn groenten, fruit, zaden en granen. Doordat deze producten zo dicht mogelijk bij de natuur staan, zijn ze ook het best voor je lichaam. Hoe gezonder de producten zijn die je eet en drinkt, hoe beter je je zal voelen. Maar waar ligt nu de grens en hoe vind je een goede balans?

Wat is de beste balans?

Gevolgen van te veel geraffineerde voeding zijn overgewicht en een grotere kans op onvruchtbaarheid. Ook kan het zorgen voor depressies en andere vormen van neerslachtige gevoelens. Probeer daarom een goede balans te vinden tussen geraffineerde en ongeraffineerde voeding. Daarbij is het het makkelijkst om de 80-20 regel te hanteren. Dit betekent dat je wel geraffineerde producten mag eten, maar met mate. Laat je voeding voor 80 procent uit ongeraffineerde producten bestaan en slechts voor 20 procent uit geraffineerde producten. Op die manier heb je over het algemeen een gezond voedingspatroon. Vind je het lastig om deze verhoudingen aan te nemen, vervang dan eerst voorzichtig wat geraffineerde door ongeraffineerde producten om meer in balans te komen met je voedingspatroon. Iedere kleine verandering is een stap in de goede richting!