Gezondheidsproblemen die veel voorkomen bij topsporters

Gezondheidsproblemen die veel voorkomen bij topsporters

Een Noors onderzoek onder 250 topsporters heeft aangetoond dat 25 procent van hen kampt met blessures of gezondheidsproblemen. Er wordt nog te weinig aandacht besteed aan het voorkomen van blessures bij topsporters. Het is belangrijk om hierop te letten. De klachten zorgen ervoor dat de sporters minder goed trainen en ook niet optimaal presteren. Het kan er zelfs toe leiden dat topsporters stoppen. Natuurlijk moet men dit voorkomen.

Klachten en blessures

Iets meer dan veertig procent van alle topsporters hebben last van gezondheidsproblemen. BIj een kwart van de onderzochte groep was het nodig om minder intensief te gaan trainen of om zelfs te stoppen voor een periode. Bij een derde van de sporters kwam dit door een ziekte en bij tweederde door een eerdere blessure. Overbelasting is de meest voorkomende reden bij een blessure. De andere blessures hadden te maken met een acute oorzaak. Denk aan een verrekte spier. De klachten zijn te verminderen door kinesiotape. Lees hier meer over kinesiotape en topsporters.

Gezondheidsklachten voorkomen

Het is belangrijk om gezond te zijn. Ook moet het overbelasten van de spieren voorkomen worden. Het is belangrijk om verder te kijken dan de acute blessures. Ook kan men tijdens de trainingen de aandacht verleggen naar de techniek en minder naar het winnen. Bij teamsporten is het belangrijk om een goede samenwerking met de coach te hebben. Ook de hygiëne is een belangrijk punt om ziektes en klachten te voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn verschillende acties die een topsporter zelf kan ondernemen. Zo kan hij vaker een massage nemen. Ook is het belangrijk om op tijd te douchen na het sporten. Wanneer men hielklachten heeft is het mogelijk om steunzolen te gebruiken. Bekijk hier de mogelijkheden en waarom een steunzool aantoonbaar helpt. Daarnaast is het het verstandig om bij opkomende klachten de gewrichten in te tapen. Het helpt allemaal om fit te blijven.