Gezonde en leuke buitenspeelactiviteite

Gezonde en leuke buitenspeelactiviteiten doen?

Voor jong en oud is het gezond om genoeg buiten te komen, het daglicht is goed voor het vitamine d gehalte, en voor kinderen is het ook nog eens erg leuk. Vooral als er lekker gespeeld kan worden. Kinderen leren ontzettend veel van spelen en het is goed voor hun motorische en sociale ontwikkeling. Door samen te spelen of een spel te doen wordt in een groep de sociale band versterkt en leren kinderen samenwerken.

Soms heb je even wat inspiratie nodig om een leuk spel te bedenken voor een buitenspel. Daarom hier een paar ideeën die Sportenspelxl.nl graag met je deelt:

Lijnbal, Dolle boel

Deze versie van het spel lijnbal lijkt eigenlijk een beetje op volleybal. Net als bij volleybal worden er twee teams gemaakt die tegenover elkaar in een veld staan. Dit veld kan je maken met stoepkrijt op de stoeptegels. De teams verdelen hun spelers over het veld en gooien over met een bal. Als het ene team de bal heeft gegooid, schuiven de spelers een plekje op. Het andere team moet proberen de bal te vangen en terug te gooien en ook hier schuiven de spelers op. De bal moet teruggegooid worden zoals hij is opgevangen.

Dit gaat dus best snel over en weer,  vandaar de naam ‘dolle boel’.

Als de bal niet gevangen wordt en de grond raakt, of als de bal uit het veld wordt gegooid, is het een punt voor de tegenstanders. Je kunt ervoor kiezen om tot een bepaalde score te spelen, net zoals bij volleybal. Maar er kan ook van tevoren een tijd afgesproken worden, de winnaar is dan het team met de meeste punten.

Rondjes stuiteren

Bij het spelletje ‘rondjes stuiteren ’wordt er een veld met vier vakken op de grond getekend. De spelers staan elk bij een vak en er wordt met één bal gespeeld. De speler die begint probeert de bal in een vak van een tegenspeler te gooien, de speler die bij dit vak staat probeert de bal te vangen. Iedere speler begint het spel met bijvoorbeeld 5 punten, Je kunt zelf bepalen met hoeveel punten er gestart wordt. Gooi je niet in een vak, of je kunt de bal niet vangen dan gaat er een punt van het puntentotaal af. Als je punten op zijn ben je af en ga je buiten het veld staan. Om het moeilijker te maken kunnen de spelers na het gooien van de bal een vakje doordraaien.