Eenvoudige tips betere leefstijl

Eenvoudige tips die jij kan toepassen voor een betere leefstijl

Ieder jaar maken we massaal goede voornemens over hoe we gezonder gaan eten, meer bewegen of minder tijd op onze smartphone doorbrengen. Uit praktijk blijkt dat veel van deze voornemens al vroeg sneuvelen. Zonde, want we maken deze voornemens met een reden. We willen ons graag zo lang mogelijk fit, vitaal en gezond voelen. De reden dat veel mensen hierin falen is omdat de slechte gewoonten routine zijn geworden en veranderingen hierin bewuste inspanningen vereisen. Door deze tips voorkom jij dat je in de verleiding komt, helpen we je ongezonde gewoontes aan te pakken of bieden een stok achter de deur zodat jij deze veranderingen langer vol kan houden.

Gebruik een ouderwetse wekker en laat je telefoon uit de slaapkamer

Eén slechte gewoonte waar veel van ons in willen minderen is het overmatig gebruik van smartphones en sociale media. Onze mobiele telefoons kunnen tegenwoordig steeds meer en nemen functies van andere apparaten over. Eén functie waar jij waarschijnlijk ook dagelijks gebruik van maakt is de wekkerfunctie op je telefoon. Wanneer we wakker worden met behulp van deze wekker is het nodig om deze fysiek vast te pakken voordat deze uitgezet kan worden. Dit is ook meteen een moment waarop de verleiding om naar een scherm te kijken en tijd aan sociale media te spenderen hoog is. Door gebruik te maken van een ouderwetse wekker neem je dat moment van verleiding weg.

Bovendien kan je nog een stap verder gaan door helemaal geen smartphone meer te gebruiken in de slaapkamer. Kijken naar een scherm voor het slapen gaan belemmerd de productie van het slaaphormoon melatonine wat zorgt voor een goede nachtrust. Mocht je na het betreden van de slaapkamer niet meteen kunnen slapen dan is het lezen van een boek een gezonder alternatief.

Breng verbeteringen aan in je werkhouding

 Van de mensen met een zittend beroep geeft het merendeel aan dat zij fysieke klachten ervaren. Met name rsi, nek- en rugklachten zijn veel gehoorde beroepsziekten onder kantoorpersoneel. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van hulpmiddelen die deze kwalen kunnen helpen voorkomen.

Veel klachten ontstaan door een gebrek aan beweging tijdens een lange werkdag. Door gebruik te maken van een ergonomische bureaustoel kan je ook tijdens het werken in beweging blijven. Veel werkgevers hebben een budget beschikbaar voor ergonomische hulpmiddelen om zo ziekteverzuim te voorkomen en bij te dragen aan tevreden personeel.

Ook bij ZZP’ers en thuiswerkers mag een ergonomische stoel niet ontbreken op de werkplek. De standaard eetkamerstoelen, waar veel thuiswerkers aan werken, zijn niet gemaakt om lange tijd op te zitten en hebben niet de eigenschappen die noodzakelijk zijn om pijntjes te voorkomen die ontstaan door langdurig zitten. Zorg daarom dat ook je werkplek thuis op een ergonomisch verantwoorde manier is ingericht.

Je zult merken dat deze tips eenvoudig in praktijk zijn te brengen en een grote positieve verandering in je leven teweeg zullen brengen. Wacht daarom niet lang en ervaar zelf de positieve effecten.