gezond thuiswerken

Denk ook tijdens het thuiswerken aan je gezondheid!

Sinds een aantal weken werkt een groot deel van de Nederlanders thuis. In het begin was het even wennen, maar ondertussen hebben de meeste wel het ritme gevonden. Met een beetje creativiteit heeft iedereen een werkplek weten te maken en begint het steeds meer vertrouwd te worden. Waar sommige het al beu zijn, mag het voor anderen altijd zo blijven. En dan doelen we op het thuiswerken dus. Maar er zitten ook nadelen aan het werken vanuit huis. De verleiding is groot om vanaf de bank te werken en niet iedereen beschikt over een (goed) bureau.

Zorg voor de juiste middelen

Het is belangrijk om ook thuis goed te letten op je gezondheid. Je houding is belangrijk als je zuinig wilt zijn op je rug. Een goede bureaustoel is dus erg belangrijk om in de juiste houding te kunnen werken. Maar denk bijvoorbeeld ook aan je ogen. Zonder een blauw licht filter bril worden je ogen sneller moe en is de kans op hoofdpijn en andere (lichte) klachten een stuk groter. Wil je een bluefilterbril of ander computeraccessoire aanschaffen? Check even bij je werkgever of het wordt vergoed.

Neem op tijd rust

Als je op kantoor werkt dan heb je vaak vaste rustmomenten. Denk aan een koffiebreak, de lunchpauze of een korte wandeling met collega’s. Thuis zijn die vaste momenten er niet of nauwelijks. Toch is het belangrijk dat je voldoende (korte) pauzes neemt op een dag. Probeer voor jezelf een vast schema te maken en werk niet te lang aan één stuk door. Kijk ook regelmatig even weg van je beeldscherm om vermoeide ogen te voorkomen. Door regelmatig even te gaan staan of door een stukje te lopen zorg je er meteen voor dat ook je gewrichten in beweging blijven. Niemand zit te wachten op een stijve rug of nek, toch?