voordelen glutenvrij eten

De voordelen van glutenvrij eten

Glutenvrij eten wordt steeds populairder. Zo is inmiddels bekend dat mensen met glutenintolerantie of glutensensitiviteit gebaat zijn bij glutenvrij eten. Maar wist je dat glutenvrij eten ook gezondheidsvoordelen met zich mee brengt bij andere klachten of zelfs als je helemaal gezond bent? Na het lezen van dit artikel weet je wat de voordelen van glutenvrij eten zijn. Ook als je geen glutenintolerantie hebt.  Hieronder hebben we de vijf grootste voordelen op een rij gezet.

Voordeel 1. Draagt bij een een mooiere huid

Gluten kunnen de oorzaak zijn van ontstekingen die zich via de huid kunnen uiten. Zo kunnen verschillende huidproblemen, zoals netelroos en hardnekkig eczeem, een teken zijn van glutenintolerantie. Glutenvrij eten draagt dan ook bij aan een mooiere huid. Heb jij last van huidproblemen? Dan verminderen deze vaak op het moment dat je stopt met het eten van gluten.

Voordeel 2. Beter humeur

Een feit waarvan veel mensen niet op de hoogte zijn is dat gluten een negatieve invloed op de hersenen hebben. Ze gaan namelijk de competitie aan met endorfine, waardoor de kans op fijne gevoelens vermindert. Bij gluten intolerantie kunnen gluten de oorzaak zijn van depressie. Een speciaal dieet met bijvoorbeeld glutenvrij brood en andere producten zonder gluten kan goed helpen.

Voordeel 3. Betere spijsvertering

Hedendaags krijgt onze spijsvertering te maken met een groot aantal onnatuurlijke stoffen. Vanzelfsprekend is onze spijsvertering oorspronkelijk ontworpen om natuurlijke voedingsstoffen te verwerken. Glutenvrije voeding is natuurlijk en werkt dus beter voor ons lichaam. Zo draagt een glutenvrij dieet bij aan een betere spijsvertering.

Voordeel 4. Meer energie

De meeste mensen krijgen veel verwerkte suikers en ander bewerkte voedingsmiddelen binnen. Door een voedingspatroon met eten zonder gluten krijgt ons lichaam de natuurlijke voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Deze natuurlijke voeding is door het lichaam gemakkelijker te verwerken en dat heeft energiewinst voor je lichaam als gevolg. Ook veroorzaken gluten ontstekingen die door je immuunsysteem opgelost moeten worden. Wat een actief immuunsysteem veroorzaakt en dit kost extra energie. Het vermijden van gluten geeft je lichaam dus meer energie.

Voordeel 5. Betere nachtrust

Heb je last van glutenintolerantie? Dan zijn rusteloze benen en slaapapneu bekende bijwerkingen. Beide hebben een negatieve invloed op je nachtrust. Het eten van glutenvrije voedingsmiddelen kan dan ook verlichting bieden dat bijdraagt aan een goede nachtrust.