slechte gewoontes voor je ogen

De 10 meest voorkomende slechte gewoontes voor je ogen

Iedereen heeft wel een of meerdere slechte gewoontes. Echter zijn er in het belang van de gezondheid van je ogen bepaalde gewoontes die anders moeten, vooral bij het dragen van lenzen. Jij hebt vast ook af en toe last van vermoeide of droge ogen. Hierbij 10 slechte gewoontes en daarbij tips om je ogen wat meer zorg te bieden en daarbij gevoeligheden te vermijden.

1. Het staren naar je telefoon

Het staren naar je telefoon is iets wat we allemaal regelmatig doen. Om bijvoorbeeld kleine lettertjes te lezen op het scherm, spannen we ons vaak in. Je kan pijn krijgen aan je ogen, als je dit lang achter elkaar doet. Ook kunnen je ogen vermoeid raken. Voorkom dit probleem door elke twintig minuten je telefoon even een tijdje naast je neer te leggen. Daarnaast is het handig om het lettertype op je telefoon te vergroten, om zo je ogen wat meer rust te geven.

2. TV kijken in de avonduren

Het is niet goed voor je nachtrust om vlak voor je gaat slapen nog naar een scherm te kijken. Dit geldt voor zowel het scherm van je telefoon, als van je laptop, tablet en televisie. Deze zenden namelijk continu blauw licht uit. Hier is onderzoek naar gedaan en er is gebleken dat het veelvuldig gebruik van verschillende schermen de biologische klok van de mens kan verstoren. De aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt geremd door het zien van blauw licht. Dit zorgt ervoor dat inslapen lastiger wordt.
Een boek lezen met weinig licht, is ook niet heel bevorderlijk voor je ogen. Het is niet bewezen dat het niet goed is voor je zicht, daarentegen is het voor je ogen wel vermoeiend. Dus mocht je nog een stukje willen lezen voordat je naar bed gaat, doe dan het lampje boven je bed aan.

3. Met contactlenzen in slapen

Het is niet goed voor de gezondheid van de ogen om te slapen met contactlenzen in. Oogirritaties en zelfs infecties liggen dan op de loer. Je mag vermoeidheid dan ook niet gebruiken als excuus om ze in te laten tijdens het slapen. Als jij je ogen dicht hebt, krijgen ze weinig zuurstof binnen doordat ze afgesloten zijn van de lucht van buitenaf. Daarnaast kunnen je ogen veel geïrriteerder of droger worden.

4. Het wrijven in ogen

Te hard wrijven in je ogen kan de bloedvaten beschadigen. Doe dit dan ook absoluut niet, zelfs niet bij jeukende ogen. Leg dan liever een koud washandje op je ogen.

5. Overmatig gebruik van oogdruppels

Het gebruik van oogdruppels is zeker aan te raden en kan droge ogen onwijs verlichten. Tevens zijn er onderzoeken waar uit is gebleken dat het veelvuldig gebruik hiervan irritatie aan de ogen kan veroorzaken. Dus stop meteen op het moment dat dit gebeurt.

6. Dieet die niet-gebalanceerd is

Voeding is echt heel erg belangrijk, zelfs voor je ogen. Er zijn fruit en groentes die belangrijk zijn voor je zicht. Vitamines die hier een belangrijke rol spelen zijn E, C, Zink en Omega-3 vetten zijn ook van belang. Het drinken van veel water en het hebben van een gebalanceerd dieet is een echte must. Water zorgt voor het bevochtigen van de ogen en daarnaast produceert het tranen. Een teveel aan zout is niet verstandig, dit kan ervoor zorgen dat je lichaam uitdroogt.

7. Draag een veiligheidsbril

Thuis gebeuren bijna alle ongelukken met betrekking tot de ogen. Bijvoorbeeld heet vet wat je in je ogen komt tijdens koken of chemische stoffen waaraan je ogen blootgesteld worden. Het dragen van een veiligheidsbril ziet er misschien niet heel charmant uit, toch kan het ernstige ongelukken voorkomen.

8. Gebruik make-up op de juiste manier

Als je contactlenzen en make-up draagt moet je erg voorzichtig zijn. Denk dan aan make-up als oogschaduw, eyeliner, mascara en foundation. Deze producten dienen niet te lang gebruikt te worden, check hiervoor de verpakking. Er is speciale hypo allergene make-up, wat verstandig is te gebruiken als je contactlenzen draagt of gevoelige ogen hebt.

9. Slaap voldoende

Er zijn diverse problemen die veroorzaakt kunnen worden aan een te kort aan slaap. Bijvoorbeeld depressies, een slechte weerstand en toename in gewicht. Ook kan je pijnlijke of droge ogen krijgen als je niet genoeg slaapt. Laat je ogen daarom genoeg rusten door minimaal zeven uur slaap per nacht te pakken.

10. Bescherm je ogen goed

Het gebruik van een zonnebril die UV licht tegenhoudt en je ogen hiertegen beschermt is erg belangrijk als je het huis verlaat. Deze straling kan ongezond zijn voor je ogen. Ook zijn er lenzen met een Uv-filter ingebouwd, waardoor je ogen al voor een deel beschermd worden. Maar pas op: draag daarbij altijd een goede zonnebril, aangezien deze contactlenzen niet de ogen in zijn geheel bedekken. Het is daarom verstandig een zonnebril te dragen én ook nog lenzen met een Uv-filter.