blaasontsteking symptomen

Blaasontsteking symptomen op een rijtje

Een blaasontsteking kan knap vervelend zijn. Denk je dat je last hebt van een blaasontsteking? Je moet dan vaak veel plassen en hebt een branderig gevoel tijdens het plassen. Er zijn nog meer symptomen die kunnen aanduiden dat er sprake is van een blaasontsteking. De meest voorkomende verschijnselen vind je hieronder.

  1. Veel plassen

Wie last heeft van een blaasontsteking, voelt vaker de aandrang om te plassen. Vaak gaat het om kleine beetjes urine. De aandrang kan ook constant aanwezig zijn zonder dat je daadwerkelijk moet plassen.

  1. Pijn en een branderig gevoel tijdens het plassen

Naast het veel moeten plassen is pijn en een branderig gevoel een van de meest voorkomende symptomen van een blaasontsteking. Soms doet alleen de aandrang al pijn.

  1. Stinkende urine

Patiënten met een blaasontsteking kunnen last hebben van stinkende urine. Wanneer de urine sterk ruikt en je pijn hebt bij het plassen, is er vaak sprake van een beginnende blaasontsteking.

  1. Donkere urine

De kleur van de urine kan wat donkerder zijn wanneer er sprake is van een blaasontsteking. Dat komt omdat je vaak kleine beetjes per keer plast en het vochtpercentage in de urine lager ligt dan normaal.

  1. Troebele urine

Bij een ontsteking komen er witte bloedcellen, en soms ook pus, vrij. Een ontsteking in de blaas kan je dan ook snel opmerken doordat de urine troebel wordt.

  1. Bloed in de urine

Tijdens een infectie kan er bloed vrijkomen tijdens het plassen. Bloed in de urine kan echter ook wijzen op een andere aandoening. Het is altijd goed om de huisarts te contacteren wanneer er sprake is van bloed in de urine.

  1. Pijn in de onderbuik

Tijdens een infectie in de blaas kan er ook sprake zijn van pijn in de onderbuik. Deze pijn is te herkennen als een vervelend, pijnlijk en drukken gevoel in de onderbuik.

  1. Pijn in de onderrug

Naast pijn in de onderbuik kan er ook sprake zijn van pijn in de onderrug. Dit is vaak een pijnlijk, drukkend gevoel die kan uitstralen naar de bekken.

  1. Algehele malaise

Sommige mensen voelen zich ziekig door een blaasontsteking. Er kan ook sprake zijn van koorts.

Acute blaasontsteking

Bovenstaande symptomen zijn kenmerken voor een acute blaasontsteking. Je kan ook last hebben van een chronische vorm. Dezelfde symptomen zijn dan constant aanwezig, maar in mindere mate.