Artrose versus artritis

Artrose versus artritis

Artrose en Artritis. Allebei qua naam een aandoening die erg op elkaar lijken, maar is het lijken van deze namen op elkaar dan alleen een toeval? Helemaal niet! Wat is artrose en dit verschil tussen artritis dan wel precies?

Artrose is een type artritis die doorgaans osteoartritis (OA), degeneratieve artritis of ook wel gemakkelijker ‘gewrichtsaandoening’ genoemd. De term ‘artrose’ wordt vaker gebruikt in Europa, terwijl in de Verenigde Staten vaak de term ‘osteoarthritis’ wordt gebruikt om de aandoening te beschrijven. Artritis is op zichzelf geen aandoening, maar eerder een algemene term die wordt gebruikt om verschillende pijn aandoeningen te beschrijven die in het lichaam kunnen voorkomen. Deze uitgebreide groep omvat artrose, fibromyalgie, reumatoïde artritis (RA), artritis bij kinderen, lupus en jicht. Vanwege de vele verschillende vormen die artritis kan dragen, is het belangrijk dat u onderscheid kunt maken tussen de vele typen om de beste en meest effectieve verlichting van uw symptomen te krijgen.

Wat is artrose?

Wat is artrose of osteoartritis? In tegenstelling tot sommige andere vormen van artritis, beïnvloedt artrose alleen de structuur van de gewrichten en de onmiddellijk omringende zachte weefsels. Het veroorzaakt ontstekingen, waardoor je zenuwen in het gebied behoorlijk gevoelig kunnen worden. Het resultaat? Pijn en soms zwellingen.

Als u gediagnosticeerd bent met artrose (OA) weet u waarschijnlijk dat dit het meest voorkomende type artritis is dat u eerder zal vinden bij volwassenen ouder dan 18 jaar, maar het komt in het algemeen het meest voor bij vrouwen van 60 jaar en ouder.

Je gewrichten zijn complex. Ze bestaan ​​uit botten die perfect gevormd zijn om samen te werken. Tussen deze botten bevindt zich een laag rubberachtig, glad weefsel dat bekend staat als kraakbeen. Het kraakbeen in je gewrichten is letterlijk ongeveer net zo taai als een autoband. Het creëert een ietwat glad oppervlak door het vocht wat er binnenkomt, waardoor je botten moeiteloos samen kunnen bewegen. De ontkoppeling van de gewrichten, bijvoorbeeld bij vinger artrose, gebeurt wanneer dit kraakbeen beschadigd raakt. Om het nog verder af te breken, treedt artrose op wanneer het kraakbeen dat tussen uw botten in de gewrichtsruimte ligt, begint te degenereren. Er zijn talloze dingen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van artrose.

De grootste oorzaken van artrose?

  • Leeftijd
  • Genen
  • Schade
  • Gewicht

Wilt u graag meer informatie over het verminderen of het voorkomen van artrose? Raadpleeg dan altijd eerst de huisarts!