basis- en aanvullende zorgverzekering

Alles wat je over een basis- en aanvullende zorgverzekering wil weten!

Wist je dat je in Nederland veel medische kosten niet zelf hoeft te betalen en dat veel algemene ziektekosten zoals een bezoek aan de huisarts door je basisverzekering gedekt worden? Doordat iedereen zijn/haar eigen zorgverzekering betaalt, wordt er een potje opgebouwd voor de personen die intensievere of duurdere zorg nodig hebben. In deze blog lees je waarom Nederlanders tenminste een basisverzekering moeten hebben afgesloten en kom je erachter wat de voordelen van aanvullende zorgverzekeringen kunnen zijn.

Waarom moet iedereen in Nederland tenminste een basiszorgverzekering hebben?

Wanneer je in Nederland woont, ben je verplicht om een zorgverzekering voor jezelf af te sluiten. Dit moet in ieder geval een basisverzekering zijn, maar je kunt als je dat fijner vindt ook uit aanvullende pakketten kiezen. Een zorgverzekering in Nederland is verplicht, omdat de kosten voor iedereen die medische hulp nodig heeft, hierdoor kunnen worden gedekt. De kosten die vanuit de basisverzekering vergoed worden, worden ieder jaar door het kabinet bepaalt. De ene keer ligt de focus meer op een bepaald aantal fysiotherapie behandelingen en de andere keer weer op iets meer vergoedingen voor tandheelkunde.

Daarnaast kun je bijna bij elke zorgverzekeringsmaatschappij zelf voor je persoonlijke specialisten kiezen. Zodat je altijd bij iemand in je eigen omgeving terecht kunt, zonder dat je stad en land hoeft af te rijden naar een specialist die exclusief met jouw zorgverzekering samenwerkt.

Wat zijn de voordelen van een aanvullende zorgverzekering?

Een aanvullende zorgverzekering zorgt ervoor dat extra medische kosten buiten je basisverzekering om ook (deels) vergoed kunnen worden. Dit is erg fijn op het moment dat je van jezelf weet dat je in een bepaald jaar meer zorg nodig zal hebben dan normaal gesproken. Doordat aanvullende zorgverzekeringen uit bepaalde pakketten bestaan, kun je zelf bepalen waar jij je aanvullend voor laat verzekeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra fysiotherapiesessies, een aanvullende tandartsverzekering, holistische geneeswijzen en nog veel meer. Op die manier is je zorgverzekering helemaal naar jouw eigen behoefte en wensen aan te passen.

Verder kun je bepaalde aanvullende pakketten koppelen aan bepaalde levensfasen waar je zelf in terecht komt. Hierdoor kom je nooit voor vervelende financiële verrassingen te staan als je meer hulpbehoevend wordt. Er bestaan aanvullende jongeren of studentenpakketten maar ook pakketten die beter bij mensen op leeftijd passen. Als student zijnde betaal je vaak een lagere prijs voor je zorgverzekering omdat je op dat moment al veel kosten maakt.