ziekte van Parkinson

5 veelgestelde vragen over de ziekte van Parkinson

Er heerst veel onwetendheid over de ziekte van Parkinson. Welke klachten treden erop bij iemand met deze ziekte? Hoe wordt de diagnose gesteld? Is de ziekte te genezen en kan je er dood aan gaan? Lees hier de antwoorden op vijf veelvoorkomende vragen over de ziekte van Parkinson.

Wat is Parkinson?

Allereerst is het goed om te weten wat er precies aan de hand is bij de ziekte van Parkinson. Bij deze ziekte sterven er kleine groepen cellen in de hersenen af. De ziekte is daarmee een progressieve hersenaandoening. De cellen die afsterven, zorgen voor dopamine. Doordat deze stof bij Parkinson steeds minder goed wordt aangemaakt, krijgt de patiënt last van verschillende klachten. Dopamine is de boodschapper in het lichaam en is verantwoordelijk voor het controleren van lichaamsbewegingen.

Hoe wordt het gediagnosticeerd?

Parkinson speelt zich af in de hersenen. Een diagnose is daardoor moeilijk met zekerheid vast te stellen. Om het zeker te weten, moet een arts hersenweefsel microscopisch onderzoeken. Dit kan alleen nadat iemand is overleden. Op dit moment wordt de diagnose gesteld op basis van lichamelijk onderzoek en de klachten die de patiënt heeft.

Wat zijn de symptomen?

Iemand met Parkinson kan last hebben van de volgende symptomen:

  • Moe
  • Trillen
  • Depressie
  • Zwakke stem
  • Verkrampt handschrift
  • Vlakke gelaatsuitdrukking
  • Arm of been niet meer kunnen bewegen

Andere symptomen

Andere aanwijzingen zijn stijve lichaamsdelen, langzaam in beweging komen en een slechte lichaamshouding. Er zijn nog meer symptomen die op Parkinson kunnen wijzen zoals geheugenverlies, slapeloosheid en een lage bloeddruk.

In het beginstadium van de ziekte is trillen meestal het eerste verschijnsel dat duidt op Parkinson. In de helft van de gevallen ervaren mensen in het beginstadium slechts klachten aan een lichaamshelft. Het kan ook dat iemand met Parkinson in het begin juist klachten heeft zoals somberheid en slapeloosheid. Dit is echter niet gebruikelijk.

Hoe wordt het behandeld?

Op dit moment is de ziekte niet te genezen. Bij het behandelen van patiënten met Parkinson richten artsen zich op het bestrijden van de symptomen. Dat is vaak een combinatie van medicijnen, voldoende beweging en een gezond eetpatroon.

Is het dodelijk?

Parkinson op zichzelf is geen dodelijke ziekte. Door de verschillende behandelingen die tegenwoordig mogelijk zijn, hebben mensen met Parkinson een relatief goede levensverwachting. Wanneer iemand last heeft van vergevorderde Parkinson kunnen de gevolgen van de ziekte wel dodelijk zijn.