werkstress voorkomen

5 tips om werkstress te voorkomen

Heb je te vaak last van werkstress? Door iedere dag met 1 van deze 10 tips te beginnen kom je al een heel eind en zal je minder stress ervaren. Langzaam kan je steeds meer tips aan je vaste patroon toevoegen om zo stress op het werk te voorkomen. Stress op het werk is niet verkeerd, het maakt je alert, maar langdurige last van intensieve stress kan voor ziekte zorgen. Daarom ish et belangrijk om dingen te veranderen om werkstress te verminderen. Dat moet je vaak zelf doen of samen met je leidinggevende, begin in ieder geval met het lezen van deze 5 tips!

Tip 1: Maak plezier

Misschien wel de belangrijkste tip voor minder stress is plezier maken en lachen. Het maken van plezier en lachen is gezond. Ga dus op zoek naar meer plezier. Denk bij jezelf: Wie of wat maakt mij aan het lachen en zorgt voor meer plezier? En hoe kan ik deze momenten vaker laten voorkomen?

Tip 2: Zorg voor ontspanning

Ontspanning is dé manier om even de accu weer op te laden. Voor ontspanning is het belangrijk dat je je werk kunt loslaten en letterlijk lange tijd niet meer denkt aan je werk. Plan meer vrije tijd en ga leuke dingen doen op vrije dagen.

Tip 3: Voldoende beweging

Lichaamsbeweging helpt vrijwel direct om stress te verminderen. Het is belangrijk om je zoveel mogelijk te concentreren op de activiteit, dit zorgt ervoor dat je minder aan je werk denkt en het maakt je hoofd leeg.

Tip 4: Voldoende slaap

Een goede nachtrust is erg belangrijk om stress te verminderen. Het zorgt ervoor dat je energieker bent en beter met problemen en uitdagingen kunt omgaan.  Probeer minimaal 8 uur per nacht te slapen.

Tip 5: Richt je op wat je wel kunt beïnvloeden

Op veel gebeurtenissen thuis en op het werk heb je weinig tot geen invloed. Toch raken we vaak gestrest om deze gebeurtenissen om ons heen, waar we helemaal niks aan kunnen doen. Daarom is het belangrijk om je te richten op dingen die je wél kunt beïnvloeden.