woningaanpassingen thuis blijven wonen

4 handige woningaanpassingen voor ouderen

Als je ouder wordt, dan is er altijd een kans aanwezig dat je minder goed ter been wordt. Je denkt dan misschien dat je je huis moet verlaten, maar niets is minder waar. Met een paar handige woonaanpassingen kun je gewoon nog thuis wonen als het lopen minder goed gaat of zelfs als je in een rolstoel zit. Verschillende mogelijkheden kun je toepassen in jouw huis. Kijk hoeveel moeite het is om jouw huis aan te passen zodat het fijner is om in te wonen. Vind je dit te veel moeite? Kijk dan rond naar een huis wat beter past bij jouw levensbehoeften. We geven graag nog 7 handige tips voor verhuizen als je in een nieuwe woning intrekt.

Woningaanpassing 1: de traplift

Heb je een bovenverdieping en is daar jouw slaapkamer? Als traplopen niet meer zo goed gaat, dan is een traplift een geweldige uitkomst. Het maakt niet uit of je trap helemaal recht is of dat er een bocht in zit. De traplift wordt altijd op maat gemaakt en past in elke woning. Tegenwoordig zijn ze er ook in allerlei kleuren, dus hij past vaak ook prima bij de kleuren in jouw hal. Nu kun je gemakkelijk nog in je eigen bed slapen!

Woningaanpassing 2: drempelhulp

Als je in een rolstoel zit of met een rollator loopt, dan is een drempel een hele vervelende obstakel. Die paar centimeter kan lastig zijn om te verbruggen. Maar met de drempelhulp houdt niets je meer tegen om van kamer naar kamer te gaan. Je hebt scheggen of rubberen plakscheggen die over de drempel geplaatst worden. Zo zorg je voor een kleine helling waar je gemakkelijk met de rolstoel overheen kunt.

Woningaanpassing 3: wandbeugel

Ook in de badkamer kunnen dingen zijn die je belemmeren als je ouder bent. Met een wandbeugel zijn ook die hindernissen weg. Een wandbeugel in de douchecabine zorgt ervoor dat je je veilig kunt vasthouden als je aan het douchen bent. Zo is zelfstandig even onder de douche stappen nog steeds binnen handbereik. Lukt lang staan niet meer. Dan kun je er ook voor kiezen om een zitje in de douche te bouwen. Kun je met een gerust hart nog steeds genieten van die warme stralen.

Woningaanpassing 4: automatische verlichting

Als het donker is, ben je niet altijd geneigd om het licht aan te doen. Of het lichtknopje zit simpelweg te ver weg van de plek waar je op dat moment bent. Ergens lopen in het donker kan best gevaarlijk zijn, omdat je misschien niet alles even goed ziet. Met automatische verlichting is dat probleem verleden tijd. Je kunt, bijvoorbeeld, tegen de muur bij de vloer een strip plaatsen die begint te branden op het moment dat hij beweging detecteert. Het fijne aan een strip bij de vloer is dat je niet meteen in fel licht staat, en dat is wel zo lekker als je net wakker wordt in de nacht.