mentale gezondheid op de werkvloer verbeteren

3x tips om mentale gezondheid op de werkvloer te verbeteren

We besteden veel aandacht aan ons lichaam om er fit bij te lopen. Maar naast fysieke gezondheid is mentale gezondheid net zo belangrijk. Of misschien wel nóg belangrijker. Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds meer waarde gehecht aan mentale gezondheid op de werkvloer. En dat is maar goed ook, want we moeten plezier hebben in ons werk. We brengen immers een groot deel van ons leven door op de werkvloer. Wanneer jij ook aandacht wil schenken aan de mentale gezondheid op de werkvloer, kunnen de onderstaande tips wellicht een uitkomst bieden.

Tip 1: Ga verbindend communiceren

Iedereen wil werken op een plek waar er open gecommuniceerd kan worden, waarbij iedereen in elkaars waarde wordt gelaten. Met andere woorden: de collega’s hebben respect voor elkaar. Toch is dat niet op elke werkvloer vanzelfsprekend. Om daar verandering in te brengen kun je eens denken aan verbindend communiceren. Hierbij wordt er vooral gekeken naar de behoeften van jouzelf en van de collega, zonder daar een oordeel over te vellen. Hierdoor kun je elkaar beter begrijpen zonder meteen in de verdediging te schieten. Dit zorgt voor een verbeterde sfeer op de werkvloer, waarbij er goede relaties ontstaan en waardoor de samenwerking wordt verbeterd. Heb jij ook baat bij een training verbindende communicatie? Klop dan eens aan bij Vine Training.

Tip 2: Zorg ervoor dat mentale gezondheid geen taboe is

Mensen vinden het lastig om naar hun werkgever toe te stappen en te zeggen dat ze niet helemaal lekker in hun vel zitten. Daar moet verandering in komen. Dit is namelijk niet prettig voor de werknemer zelf, want werk is nou eenmaal een groot onderdeel van het leven. Maar dit is ook niet prettig voor de werkgever: werknemers die niet lekker in hun vel zitten presteren minder. Zorg er daarom voor dat er onderling veel met elkaar wordt gesproken over de mentale gezondheid, waardoor het laagdrempelig is om aan te geven wanneer je iets dwarszit.

Tip 3: Een goede werk-privébalans is belangrijk

Een goede balans tussen het werk- en privéleven is zó belangrijk. Wanneer dit niet het geval is, zal dat de nodige stress gegarandeerd opleveren. De werkgever en werknemer moeten er daarom balans in zien te vinden. Wellicht is flexibel werken wel een goed idee, waarbij zelf de werkuren mogen worden bepaald. Wanneer deze balans eenmaal is gevonden, zal dat voor ontspanning zorgen voor zowel de werkgever als de werknemer. En dit zorgt er weer voor dat werknemers productiever worden.