Wat moet je als zorgverlener altijd bij je hebben

3 zaken die zorgverleners altijd bij zich zouden moeten hebben

Thuiszorg komt in de meeste gevallen voor als iemand door ouderdom of ongeneeslijke ziekte niet meer volledig voor zichzelf kan zorgen. Het doel is altijd om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden en, ondanks dat een zuster handelingen zoals bijvoorbeeld het douchen overneemt, de zelfstandigheid van de patiënt zoveel mogelijk te waarborgen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door hulp bij pijnverlichting, maar ook door emotionele ondersteuning of het bieden van hulpmiddelen om het comfort te vergroten. Om aan al deze zorgvragen te kunnen voldoen zouden zorgverleners volgens ons altijd de onderstaande drie middelen bij zich moeten hebben.

1. Pakpaal

Een pakpaal is een verplaatsbare paal die geschikt is voor plafonds van twee tot wel drie meter. De paal kan op iedere willekeurige plaats worden opgezet en biedt houvast bij, bijvoorbeeld, het opstaan uit een bed of stoel. Ook in de badkamer kan een pakpaal tijdens het douchen uitkomst bieden. Omdat de paal veel comfort kan bieden aan, bijvoorbeeld, ouderen, parkinsonpatiënten en reumapatiënten en als bouwpakket eenvoudig is mee te nemen, is dit wat ons betreft een onmisbaar artikel voor zorgverleners en mantelzorgers.

2. Een zoetje en/of zoutje

Een klein verpakking dropjes of winegums kan eenvoudig worden meegenomen in de medicijndoos, een koffertje of handtas. Als een bewoner of patiënt zich flauw voelt, duizelig wordt bij het verplaatsen van bed naar douche of net is gevallen, kan een zoet of zout snoepje uitkomst bieden. Naast het verhogen van de bloedsuiker, zorgt het aanbieden van een snoepje voor een soort van kinderlijk gevoel van comfort. Een perfecte oplossing om direct de schrik te verlichten.

3. Pijnstilling

Hoewel pijnstilling een lastig onderwerp is en soms ook niet samengaat met de huidige medicatie van een patiënt, zouden zorgverleners in de positie moeten zijn acute pijn van een patiënt of bewoner direct te verlichten. Als een zoetje of zoutje niet helpt om van de pijn te bekomen, of er serieuze klachten zijn na bijvoorbeeld een val, kan een zorgverlener die ter plaatse is de pijn verlichten met een paracetamol. Dit is de minst agressieve vorm van pijnstilling en kan vaak ook samengaan met andere vormen van pijnstilling, waardoor zij geen belemmering vormen voor andere pijnstillende medicijnen die eventueel later door een arts kunnen worden gaan toegediend.

Wil je een woning inrichten voor ouderen om de zelfstandigheid te waarborgen op de lange termijn? Klik op de link voor tips op het gebied van inrichting voor woningen voor senioren.