gezonde werkplek tips

10 tips voor een gezonde werkplek

Hoe maak je je werkplek zo gezond mogelijk? Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je werkplek een gezondere en betere omgeving wordt. Hier vind je maar liefst 10 tips waarmee je kunt zorgen voor een gezonde werkplek!

Tip 1: Verrassend interieur

Een bijzonder interieur in het kantoor kan er voor zorgen dat je geïnspireerd wordt om je werk te gaan doen. Dit kan op allerlei manieren, en het is bewezen dat aantrekkelijk interieur werknemers uitdaagt. Denk hierbij aan een gezellig trappenhuis of de aanwezigheid van een tafeltennistafel.

Tip 2: Planten op kantoor

Planten zijn altijd een goede toevoeging aan een kantoor. Je werkplek wordt er letterlijk gezonder van, dankzij de luchtzuiverende kwaliteiten, bijvoorbeeld door planten als de Lepelplant en Krulvaren. Daarnaast staat het ook nog eens erg gezellig.

Tip 3: Goede klimaatinstallatie

Zorg voor goede ventilatie en een beheersing van de temperatuur in de ruimte. Het moet niet te warm zijn, maar ook niet te koud. Met de juiste installatie kan iedereen het beste werken in een goede temperatuur. Droge lucht is bijvoorbeeld zeer nadelig; het kan zorgen voor hoestbuien, hoofdpijn en branderige ogen. Onder andere met planten voorkom je droge lucht.

Tip 4: Regelmatig bewegen is belangrijk

Lang achter je bureau zitten is niet altijd een goed idee. Dit kan vervelende effecten hebben en rug- en hoofdpijnklachten veroorzaken. Ga daarom regelmatig even lopen om zo voor genoeg beweging te zorgen. Door veel water te drinken zul je ook regelmatig het toilet moeten bezoeken. Dit is een handige bijkomstigheid, want zo krijg je toch die beweging.

Tip 5: Variatie in zitplekken

Een bureaustoel zit misschien een paar uur lekker, maar daarna kun je last gaan krijgen van je lichaam. Het is daarom aan te raden dat er op kantoor allerlei andere zitplekken zijn, zoals loungebanken of zitzakken. Zo heb je af en toe wat afwisseling en kun je optimaal blijven werken.

Tip 6: Zorg voor voldoende daglicht

Licht is belangrijk om verschillende redenen: een lichte plek maakt mensen productiever en daarnaast ziet het er een stuk gezelliger uit. Kies daarom voor een kantoor met voldoende daglicht.

Tip 7: Een rustig bureau

Zet je bureau niet te vol met allerlei spullen, dit zorgt voor onrust in je hoofd. Kies daarnaast ook voor een ruim bureau, waar je alles netjes kwijt kunt. Bij OfficeCity vind je een ruim aanbod van kantoormeubelen. Kies voor een ruim bureau waar je al je spullen in kwijt kunt. Kijk gelijk ook naar een lekkere stoel die je helemaal naar eigen wensen kunt afstellen.

Tip 8: Zorg voor weinig afleiding

Bellende mensen, tikkende toetsenborden en het geluid van de printer: het kan allemaal afleidend werken. Een goede akoestiek in het kantoor kan wonderen doen. Daarnaast kunnen ook geluidsabsorberende materialen hierbij werken; leg een vloerkleed neer, hang gordijnen op of plaats schuim onder de bureau’s. Zo zorg je voor een goede akoestiek.

Tip 9: De juiste werkhouding

Neem de juiste werkhouding aan: stel je beeldscherm en toetsenbord in op de juiste afstellingen, maar ook de stoel waar je op zit. De juiste instelling voelt in het begin misschien raar aan, maar op een gegeven moment zul je er helemaal aan wennen. Zorg er voor dat je knieën in een hoek van 90 graden staan en dat je voeten plat op de grond staan.

Tip 10: Een goed uitzicht

Zorg ervoor dat je bureau een goed uitzicht heeft. Saaie witte muren zijn inspiratieloos, maar teveel rommel in beeld kan ook afleidend werken. Ontdek zelf wat voor jou een goed uitzicht is, zodat je op deze manier het ideale uitzicht kunt creëren en dus je productiviteit kunt optimaliseren.